Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Lättnader för vaccinerade äldre • Tegnells varning efter att kändisar erbjudits vaccin • WHO: Brittiska mutationen ger svårare sjukdom

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Äldre på särskilda boenden som fått två vaccindoser kan återigen träffa sina anhöriga.

■■■

Tv-profilen Fredrik Wikingsson säger i sin podcast att han har erbjudits att vaccineras mot covid-19 i förtid. Nu kommenterar statsepidemiolog Anders Tegnell uppgifterna.

■■■

WHO varnar för att den brittiska virusmutationen både är mer smittsam och orsakar allvarligare symptom.

■■■

Här är dagens coronanyheter.

Vaccinerade äldre får lättade restriktioner 

Åtta av tio på särskilda boenden i Sverige har fått minst en dos – och över 60 procent är nu fullt vaccinerade.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten öppnar därför för att vissa restriktioner kan lättas för dessa.

– Den som är fullt vaccinerad kan krama sina barn och barnbarnen igen, säger Johan Carlson.

Han poängterar dock att besöken på särskilda boenden gäller i en begränsad form, i den fullvaccinerades lägenhet.


Tegnells varning efter att kändisar erbjudits vaccin

Nyheten från Fredrik Wikingsson fick stor uppmärksamhet i flera medier på torsdagen. I podcasten Kanal 5-profilen har tillsammans med Filip Hammar berättade han att en vän ringde och sa att ”på söndag händer det en liten grej här”:

– Det är ett gäng kända människor som ska filmas när de vaccineras för att visa folk att det här inte är farligt, säger Wikingsson som tackade nej till erbjudandet.

Nu kommenterar statsepidemiolog Anders Tegnell uppgifterna.

– Jag har väldigt svårt att se vem som skulle kunna ha erbjudit dem något sådant. Det finns ingen parallell marknad för vaccinet i Sverige, säger han.

Han skickar också en varning till de som kan tänkas få liknande erbjudanden:

– Man har ju inte aning om vad det är för typ av vaccin man får. Det kan vara allt från koksalt till till och med farliga substanser man får på det viset.


WHO: Brittiska mutationen ger allvarligare symptom

Världshälsoorganisationen WHO varnar i dag för att den brittiska mutationen är både mer smittsam och orsakar allvarligare symptom.

Detta berättar Catherine Smallwood, senior emergency officer, under en pressträff och lägger till att varianten nu finns i hälften av alla EU-länder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.