DAGENS CORONA: Hennes dotter smittades i magen • Coronaförnekarna bakom demonstrationen • Störst smittspridning bland säsongsarbetare

https://www.expressen.se/nyheter/senaste-nytt-om-coronaviruset/

Coronaförnekarna bakom lördagens olagliga demonstration.

■■■

Hennes dotter smittades redan i magen – föddes med corona.

■■■

Facit efter sportlovet – störst smittspridning bland säsongsarbetare.

■■■

Det här är dagens viktigaste coronanyheter.

Personerna bakom lördagens olagliga demonstration

Filip Sjöström, 30, tror att corona kan stoppas med meditation och positivt tänkande. Maneka Helleberg, 42, säger att hon är synsk sedan 14 års ålder och kallar vaccinet en ”dödsfälla”. Hennes pappa, läkaren Mikael Nordfors, 62, har anmälts av Ivo för grov oskicklighet sedan han genomfört ozonbehandlingar utan vetenskapligt stöd.

Trion står bakom lördagens delvis våldsamma demonstration mot coronarestriktionerna.

Drivande bakom arrangemanget står organisationen Frihet Sverige, vars ordförande är just Mikael Nordfors, som Expressen nyligen granskade som en central figur i spridningen av falska uppgifter om coronavaccinet.

Dottern smittades i magen – föddes med corona

Bara ett fåtal fall där ett barn smittats av covid-19 före födseln har konstaterats i världen. En flicka kan ha fötts covidsmittad på Östra sjukhuset i Göteborg i slutet av förra året, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Min dotter var knappt ett dygn gammal när det konstaterades att även hon, liksom jag, hade covid, säger mamman till SVT Nyheter Väst.

SVT uppger att två av sjukhusets överläkare har bedömt det som högst sannolikt att flickan fått viruset under graviditeten eftersom hon testades så nära inpå förlossningen. Det är i så fall unikt i världen.

I förra veckan gick också Skånes universitetssjukhus ut med ett pressmeddelande om att ett barn som fötts för tidigt och testats positivt när det var två dagar gammalt, hade smittats i magen.

Säsongsarbetarna mer smittade än turisterna

Många har befarat en uppgång i smittspridningen såväl lokalt som nationellt efter sportlovet. Och smittan har ökat i Jämtlandsfjällen, men det är inte semesterfirarna som stått för uppgången utan säsongsarbetarna, skriver TT.

– Många av säsongsarbetarna bor i korridorer med delat kök och andra gemensamma utrymmen. Det är också en ung grupp som är socialt aktiv, säger Annika Ersson, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

Hon säger till nyhetsbyrån att det är bland säsongsarbetarna som det flesta antalet positiva fall upptäckts, men att det per automatik inte behöver betyda att smittspridningen ökat, även om det förefaller så.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.