Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Första fallet av brittisk mutation upptäckt i Sverige • Vaccinet kommer fungera mot muterat virus, enligt experter • Kundrusning på Mall of Scandinavia

En person i Sörmland har testat positivt för det muterade coronaviruset från Storbritannien.
Larm om trängsel på Mall of Scandinavia under lördagens mellandagsrea.
Foto: Läsarbild
Den första svensken som bekräftats vara smittad med det nya, brittiska viruset reste från London till Skavsta flygplats innan flygförbudet.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är dagens coronanyheter: 

■■■ 

Under annandagen bekräftades det första smittfallet av den muterade, mer smittsamma, brittiska virusstammen i Sverige. 

■■■

Coronavaccinen kommer att ge skydd även mot den brittiska virusstammen, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström och Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska. 

■■■ 

En ström av människor hade sökt sig till Mall of Scandinavias mellandagsrea under annandagen – och bilder visar hur många kunder rör sig nära varandra i gångarna. 

Sveriges första fall av brittiska virusmutationen – så reste den smittade

Under annandagen gick region Sörmland och Folkhälsomyndigheten ut med att laboratorieanalyser bekräftat att Sverige fått sitt första smittfall av den muterade brittiska stammen som bedöms vara 50 procent mer smittsam än de vanliga varianterna av viruset. 

Det rör sig om en svensk som bor i London men reste hem inför julfirandet, dagarna innan Sverige införde flygstopp mot Storbritannien.  

Experter: Vaccin kommer även ge skydd mot brittiska viruset

Experterna är överens: Inget tyder på att coronavaccin inte skulle skydda mot det nya, muterade brittiska coronaviruset. 

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors sa under lördagens pressträff att det inte finns något som tyder på att vaccinet inte skulle fungera. 

– Men vad gäller vaccinet är vi övertygade om att det kommer att fungera i alla fall. Det immunsvar man får är väldigt brett, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Expressen TV

Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska, säger till TT att det ”vore mycket märkligt om vaccinet inte skulle fungera”. 

Många människor samlades under mellandagsrea på Mall of Scandinavia

Bilder visar hur många människor under lördagens mellandagsrea tycks röra sig nära varandra i jättegallerian Mall of Scandinavia, i Solna, i nordvästra Stockholm. 

Expressen talade med en butiksanställd som var på väg till jobbet men vände hemåt igen efter att ha sett kundansamlingarna. 

– Det är trängsel överallt, sa personen. 

– Jag blir så bekymrad och ledsen när det verkar som att man inte tar det här på allvar, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i region Stockholm.

Priolistan • Verkningstiden • Biverkningarna

Det här vet vi om vaccinet mot covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.