Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Fallen minskar i alla åldrar på Iva • Pfizer börjar skicka vaccin efter uppehåll • Nya beskedet om munskydd och gymnasieskolor

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under torsdagens pressträff.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens enhetschef Karin Tegmark Wisell under torsdagens pressträff.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pfizer utlovar nya vaccinleveranser efter att ha larmat om sjunkande produktion.
Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN

Alkoholstoppet efter klockan 20 förlängs fram till 7 februari och rekommendationen om munskydd i rusningstrafik gäller våren ut, berättade regeringen under en pressträff på torsdagsmorgonen. 

■■■  

Smittan minskar i alla åldersgrupper, antalet som vårdas på Iva minskar och antalet sjuka på äldreboenden blir färre, men det är för tidigt att tala om en vändning, enligt Folkhälsomyndigheten. 

■■■ 

Läkemedelsbolagen Pfizer/Biontech lovar att åter leverera sitt vaccin enligt plan, uppger en talesperson för EU-kommissionen till den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Alkoholstopp och rekommendation om munskydd förlängs

Alkoholstoppet efter klockan 20 förlängs fram till 7 februari och rekommendationen om munskydd i rusningstrafik gäller våren ut. 

Den nationella rekommendationen om distansundervisning, som går ut på måndag, förlängs, men justeras. Förlängningen gäller till och med 1 april. Den innebär en blandad form med distans, fjärr- och undervisning på plats. 

Det framkom under en pressträff som regeringen anordnade under torsdagsmorgonen. 

Smittfallen minskar i alla åldrar – färre vårdas på Iva

Coronasmittan minskar i alla åldersgrupper, antalet som vårdas på Iva minskar och antalet sjuka på äldreboenden blir färre. 

Det ser ut som en vändning i Sverige. Men Karin Tegmark Wisell, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, varnar för att smittan kan blossa upp igen.

– Det finns en stor risk för en annan utveckling än den nedåtgående, säger hon.

Pfizers vändning efter produktionslarmet

Läkemedelsbolagen Pfizer/Biontech lovar att åter leverera sitt vaccin enligt plan, uppger en talesperson för EU-kommissionen till den italienska nyhetsbyrån Ansa.

För ungefär en vecka sedan uppgav bolaget att var tvungna att dra ned på produktionstakten av vaccinet för att senare kunna öka den igen. 

Det innebar att alla EU-länder – inklusive Sverige – inte fick det vaccin som man lovats under den här veckan. Men leveranserna ska nu vara tillbaka på den nivå som Pfizer/Biontech lovat tidigare.

Här är Löfvens sex nya besked om restriktionerna

Statsministern om: Gymnasieskolorna • Alkoholstoppet • Munskydd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.