Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Experterna: Därför ligger Sverige sist i Norden • Nya råd införs i Stockholm • 800 fall av muterad smitta i Sverige

Prioriterar vaccination och vård av covidpatienter.

Sverige ligger efter i vaccineringen jämfört med de nordiska grannländerna – skillnader i strategi, materialtillgång och logistik kan ligga bakom, menar flera experter.

■■■ 

Region Stockholm har skärpt restriktionerna för att begränsa den ökade smittspridningen. 

■■■ 

Folkhälsomyndigheten: Över 800 fall av muterad smitta har bekräftats i Sverige.

■■■ 

Här är dagens coronanyheter.

Därför ligger Sverige sist i Norden

Sverige ligger efter i vaccineringen jämfört med de nordiska grannländerna.

Richard Bergström menar att det finns två tänkbara anledningar till att Sverige ligger efter i andelen använda doser såväl som andelen vaccinerade.

– Inledningsvis kunde skillnaderna bero på att man sparade dos två, vilket man inte gör längre. Sen var det frågan om Pfizer och att man kunde få ut sex doser ur flaskorna. säger Richard Bergström.

– Det är just den frågan som kan ha en kvarvarande effekt, Norge och Danmark får upp sex doser regelmässigt, men det gjorde inte Sverige de första veckorna.

Munskydd i kollektivtrafiken och inomhus i Stockholm

Efter regionerna Västerbotten, Gävleborg och Västra Götaland väljer nu även Region Stockholm att skärpa riktlinjerna på grund av den ökade smittspridningen.

Under en pressträff på tisdagen presenterade regionen de nya riklinjerna efter att smittan tagit fart på nytt.

Från och med vecka tio, veckan efter sportlovet, uppmanar Stockholm högstadie- och gymnasieskolor att bedriva undervisningen på distans. Kraven på munskydd skärps också.

– Vi behöver öka munskyddsanvändningen, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Över 800 fall av muterad smitta i Sverige

Folkhälsomyndigheten rapporterar att 824 fall av muterad smitta bekräftats i Sverige. En klar majoritet – 775 fall – är den brittiska varianten, enligt den senaste rapporten. De som bekräftats efter helgenomsekvensering är:

• 775 fall av brittiska.

• 45 fall av sydafrikanska.

• Fyra fall av brasilianska.

Folkhälsomyndigheten skriver via sin hemsida:

”Världsläget när det gäller spridning av nya varianter av SARS-CoV-2 är i nuläget osäkert. Därför anses allt resande utanför Sverige som en risk för att få in smitta med nya varianter.”

I Gävleborg har nästan hälften den varianten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.