Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: Carlson: Vi kan få normalt liv till sommaren • Larmet: Personer försöker gå före i vaccinkön • Man hostade polis i ansiktet – döms till fängelse

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson tror att svenskarna kan få ett någorlunda normalt liv till sommaren – om vaccinationen funkar som den ska.

■■■

Verksamhetschefen på Kungsbacka vårdcentral larmar om personer som försöker smita före i vaccinationskön.

■■■

En man i 50-årsåldern döms till fängelse efter att ha hostat en polis i ansiktet i Trollhättan – och sedan sagt att han hade covid-19.

■■■

Här är dagens coronanyheter.

Johan Carlson: Smittspridningen minskar

I Ekots lördagsintervju säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, att smittspridningen av coronaviruset nu minskar.

Han tror att svenskarna kan få ett relativt normalt liv till sommaren, förutsatt att vaccinationerna fungerar som de ska. Samtidigt uppmanar han folket till att hålla i de åtgärder som finns.

– Vi ser att vi har sjunkande siffror i Stockholmsområdet och Mälardalen. Det är bekymmersamt i Västra Götaland och Skåne. Men på riket ser vi en sjunkande smittspridning. Det blir bekymmersamt om man inte håller i det. Nu öppnar vi upp något mer efter långhelgerna, då ser vi traditionellt att det kommer tillbaka, säger Johan Carlson.

Larmet: Personer försöker gå före i vaccineringskön

Personer utanför prioriterade grupper försöker smita före i vaccinationskön i Kungsbacka. Det uppger Emma Krantz, , verksamhetschef på Kungsbacka vårdcentral, för Norra Halland.

– Det finns ett samhälleligt ansvar att vi alla respekterar den prio-ordning som Folkhälsomyndigheten har satt upp, säger hon till tidningen.

De som tillhör den så kallade fas ett har fått kallelser på papper, och tid bokas sedan via 1177. Det går också att ringa och boka tid.

Hostade polis i ansiktet – sa att han hade covid

En man i 50-årsåldern har dömts till sex månaders fängelse efter att han hostat en polis i ansiktet och sedan sagt att han hade covid-19. 

Händelsen inträffade i Trollhättan i oktober, då mannen tagits in av polisen misstänkt för att ha bränt ner en villavagn i Melleruds kommun.

Den nu dömde mannen förekommer sedan tidigare i sex avsnitt i belastningsregistret. 2014 dömdes han till åtta års fängelse för försök till mord och mordbrand – ett fängelsestraff han blev villkorligt frigiven från i slutet av 2018.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.