Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DAGENS CORONA: 147 000 nya vaccinerade • Studie: 2 500 dödsfall i Sverige kunde undvikas • Muterade viruset hittat i hemtjänsten

147 000 vaccinerade i Sverige – Tegnells kritik mot Pfizers försenade vaccin.

■■■

Den muterade brittiska virusvarianten har hittats inom hemtjänsten.

■■■

Studie: Så hade 2 500 coronadödsfall kunnat undvikas i Sverige.

■■■

Här är dagens coronanyheter.

Så många har vaccinerats i din region

Ny statistik från Folkhälsomyndigheten visar att 147 000 doser av vaccinen har använts. Men flera regioner släpar efter i sin rapportering och den faktiskt siffran om hur många som vaccinerats kan vara betydligt högre. En anledning är att vaccinationsregistret är dåligt utformat och att regionerna måste rapportera in siffrorna manuellt.

Under de kommande två veckorna kommer också antalet doser som levereras till Sverige att vara betydligt lägre, eftersom leverantören Pfizer behövt ställa om sin produktion för att mäkta med framställan. Den bristande kommunikationen från läkemedelsbolaget gör Tegnell irriterad:

– Man borde talat om det här för oss tidigare så att vi haft möjlighet att ställa om, säger Tegnell.

Studie: Så kunde en fjärdedel av coronadödsfall undvikits

I en studie har sju forskare vid USA:s smittskyddsmyndighet CDC undersökt hur 37 länder i Europa bromsat pandemin. De menar att tidiga hårda restriktioner hade kunnat förhindra tusentals dödsfall fram till slutet av juni i fjol. I Sverige ska 2 500 dödsfall ha kunnat undvikas, enligt studien, skriver DN. 

Men statsepidemiolog Anders Tegnell är kritisk till studiens tillvägagångssätt och menar att de inte tagit hänsyn till effekten av Sveriges frivilliga rekommendationer.

– Det ger en helt felaktig bild av Sverige, säger han till tidningen.

Brittiska coronamutationen bland hemtjänstpersonal

Den brittiska, förmodat mer smittsamma, mutationen av coronaviruset har tagit sig in bland hemtjänstpersonal i Uddevalla kommun.

Peter Nolskog som är smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen säger till P4 Väst att smittan kommer från en resenär som befunnit sig i Storbritannien.

Totalt finns 55 fall av mutationen i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. 16 av fallen saknar resekoppling.

– Det här är den jag vet första smittkedjan som vi har på det här sättet i Västra Götaland, de är fler än en person. Annars har man upptäckt någon resenär och sedan inte hittat något runt den personen, säger Peter Nolskog till kanalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.