Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dagens barn får kortare liv efter luftföroreningar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Indisk student i Kolkata, Indien tillhör de länder som har mest föroreningar i luften.
Foto: EPA
Barn i södra Asien drabbas hårdast av luftföroreningar. Där väntas barn som föds nu i genomsnitt leva 30 månader kortare än den förväntade livslängden.
Foto: EPA

Barn som föds i dag kommer att ha en förkortad livslängd med 20 månader, skriver The Guardian

Enligt en ny studie beror den förkortade livslängden på föroreningar i luften. 

Hårdast drabbas barnen i södra Asien. 

Vår hälsa påverkas av luften vi andas in och föroreningar i luften leder till en för tidig död. Barn som föds nu i världen kommer att få en förkortad förväntad livslängd med flera månader, enligt studien ”State of Global Air 2019” som är gjord av amerikanska Health Effects Institute. 

Under 2017 rankades luftföroreningar globalt som den femte största riskfaktorn till för tidig död och är orsaken till fler dödsfall än andra riskfaktorer som undernäring, alkohol eller fysisk inaktivitet. Varje år dör fler människor av sjukdomar relaterade till luftföroreningar än av trafikolyckor eller malaria, enligt studien. 

Luftföroreningar förkortar den förväntade livslängden och det globala genomsnittet är att livslängden förkortas med ett år och åtta månader. Men det varierar i antal månader över regioner och länder. De minst utvecklade länderna, där föroreningarna ofta är de högsta, drabbas hårdast med en förkortad livslängd på grund av föroreningar, enligt studien. 

Sverige bland länderna med lägst förkortning 

Studien har mättskadliga partiklar i luften där mängden varierar över världen. Under 2017 var det högsta uppmäta värdet av skadliga partiklar i luften i södra Asien där Nepal, Indien, Bangladesh och Pakistan hade mest föroreningar i luften.

Barn i södra Asien drabbas hårdast. Där väntas barn som föds nu i genomsnitt leva 30 månader kortare än den förväntade livslängden. 

Sverige tillhörde de tio länderna med minst förorenad luft tillsammans med Maldiverna, USA, Norge, Estland, Island, Kanada, Nya Zeeland, Brunei och Finland. I dessa länder förväntas föroreningarna förkorta livet med mindre än fem månader. 

Studien State of Global Air 2019. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.