Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dagen då Ekot tystnade i radion

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Göran Dahlqvist, 64, är rösten som alla känner igen efter tusentals Ekosändningar genom åren.
Foto: Adam Westin, Sveriges Radio

Det är tur att EXPRESSEN.SE finns med alla våra pinfärska nyheter.

För redaktör Göran Dahlqvist, 64, på Sveriges Radio glömmer – åtminstone i dag... – att sända Ekot och informera Sverige.

– Jag har jobbat här sedan 1976 och det är första gången som jag har glömt en sändning – även om det har varit nära många gånger, skrattar han.

Göran Dahlqvist är rösten som alla känner igen efter alla tusentals Ekosändningar genom åren.

Snart fyller han 65, men tänker ändå inte tystna.

– Nä, jag fortsätter ett tag till – tar ett år i taget, säger han.

Men på lördagen, klockan 17.00, höll han helt tyst – och ingen tycks ha märkt att han inte gick in i nyhetsstudion och sände.

– Jag hoppade in för en kollega för att göra de så kallade "pip-nyheterna" under lördagen. Det har hänt flera gånger att jag varit på väg att glömma sändningen, och nu föll den helt enkelt bort, och ingen annan upptäckte det heller,säger Göran Dahlqvist.

Hela landet stod alltså utan nyheter – vilken tur att expressen.se finns, eller?

– Ja precis, ha-ha.

Vad gjorde du i stället? Satt du och fikade?

– Nej, jag stod faktiskt och pratade med en producenten och lyssnade på kvart-i-fem-Ekot och diskuterade lite om vad jag skulle ha med i 18-sändningen.

– De ringde till slut från Sveriges Radios driftcentral. Det går till så här: tio minuter före sändning lägger man ut en ljudslinga så att alla SR-stationer vet att man är i studion. Men det tycks inte vara någon som lyssnat på slingan och ingen ringde. Och där stod jag till slut som ett fån – det var lika tomt i mitt huvud som det var i etern, säger Göran Dahlqvist.

Vilka tre toppnyheter missade vi? Här får du chansen att berätta!

Utrikesminister Margot Wallströms kommentar till den ryska listan där Ryssland portförbjuder ett antal svenskar.

– På S-kongressen fick partiledningen backa lite grand när det gällde skrivningen om bostadsbyggandet.

– Sedan tänkte jag hålla liv i FIFA-bråket och berätta att den brittiska vice ordföranden bojkottade mötet med FIFA:s exekutiva kommitté, säger Göran Dahlqvist.

Det var eländesnyheterna som vi slapp höra – har du ingen glad nyhet, Göran?

– Den glada nyheten hade jag i går. Det var om de schweiziska forskarna som efter 100 års forskning har kommit på varför det är hål i osten. Man har trott att det är bakterier som orsakar hålen i schweizerosten, men det är hö och halm som dröjer sig kvar och orsakar hålen när man gör ost på traditionellt sätt, säger Göran Dahlqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.