Nu kommer dagboken om dödsvågen. Charlotta Ölander överlevde mirakulöst och jobbade fem dygn med att hjälpa skadade i Thailand.
Nu kommer dagboken om dödsvågen. Charlotta Ölander överlevde mirakulöst och jobbade fem dygn med att hjälpa skadade i Thailand.

Dagbok från dödsvågen

Publicerad
Uppdaterad
Nu kommer dagboken om dödsvågen.
Charlotta Ölander överlevde mirakulöst och jobbade fem dygn med att hjälpa föräldralösa barn och skadade i Thailand.
- Jag var så rädd för en ny våg att jag nästan inte vågade fortsätta leva, säger hon.
Charlotta Ölander skrev en bok om sina upplevelser i Thailand.
När Charlotta, 26, kom hem till Sverige hade hon förträngt vågen som dundrade som ett tåg. Hon mindes inte de föräldralösa barnen och de blodiga såren hon la om på de överfyllda sjukhusen. - Jag befann mig i chock i Thailand, trodde att jag skulle dö hela tiden. När jag kom hem visste jag inte om tsunamin ens hade inträffat. Jag mådde bara otroligt dåligt. Att skriva dagbok fick minnesbilderna att komma tillbaka så att jag kunde bearbeta smärtan, säger hon. Charlotta och pojkvännen Richard Lium befann sig i Khao Lak när vågen vällde in. - Vi sprang in på hotellets toalett, men vattnet forsade in och fyllde rummet. Richard fick ut mig på en bakgård och drog upp mig på taket. Han räddade mitt liv. Den andra vågen tog väggarna av huset vi satt på. Det var ett fruktansvärt oväsen, säger hon.

Började lägga om sår

Charlotta och Richard lyckades ta sig till ett överfullt sjukhus. Läkarna hade fullt upp med att rädda liv. Charlotta började bränna nålar, lägga om sår, ta hand om chockade. Först på sjukhuset och sedan på en sjukstuga som hon upprättade med sin pojkvän. - Vi vanliga Svenssons blev psykologer, läkare och fick skriva ut pass. Där fanns massor av ensamma barn som vi försökte hjälpa till sina föräldrar eller hem till Sverige. Att lyckas med återföreningarna gav oss energin att fortsätta leva. Annars var allt kaos: ingen hjälp, stöd eller ledning kom från svenska myndigheter.

Ministrar ska få boken

Charlotta ska lämna sin bok "Och himlen var oskyldigt blå" till samtliga ministrar. Hon är starkt kritisk till hur svenska regeringen agerade eller inte agerade. - Jag publicerar dagboken delvis för att de ska läsa den och lära sig av misstagen. För att det ska bli annorlunda nästa gång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag