Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dagar efter skandalen – höll föredrag på lyxfest

Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carolina Gynning medverkade tillsammans med sin mamma Agneta Gynning. Carolina Gynning sålde två tavlor under aftonen
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Borg och Fredrik Reinfeldt föreläste tillsammans inför 300 personer
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Borg tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Prinsessan Sofia
Foto: Pressbild

När uppgifterna om Anders Borgs fylleskandal blev kända – valde exministern att be om ursäkt. 

Bara dagar efter den urspårade festen – och före skandalen var ett faktum – gick exministern på en lyxig välgörenhetsfest och höll ett hyllat föredrag inför 300 gäster.

– Det fanns inte ett enda tecken på att han gick omkring med det här i huvudet, säger Claes Kanold, pressansvarig för Gränslösa möten. 

Med på middagen var prinsessan Sofia, Carolina Gynning och artister som Carola.  

Enligt uppgift till Expressen hade hela kalaset ställts in - om uppgifterna om Borg varit kända.  

Sommarfesten på skärgårdsön spårade ur för den före detta finansministern Anders Borg. Exministern ska ha skrikit grova tillmälen mot kvinnor, använt ett grovt sexuellt språk och uppträtt hotfullt. 

Anders Borg uppges även ha blottat sig och tagit på andra festdeltagares kön. Dagen efter att Dagens opinion berättat om händelsen valde Anders Borg att själv träda fram på Facebook och framföra en ursäkt till de närvarande:

”Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende"

Exministern uppgav att han inte minns händelserna och sa senare under fredagen till Dagens industri att han ska söka hjälp.  

I onsdags – dagen innan Dagens opinions publicering – befann Borg sig i Båstad. Han var inbjuden som föreläsare vid Gränslösa mötens inspirationskonferens ”A sustainable tomorrow” – respektive prinsessans Sofias och Project Playgrounds välgörenhetsmiddag. 

Anders Borg medverkade tillsammans med före detta kollegan och M-ledaren Fredrik Reinfeldt och föreläste inför 300 gäster under dagen.

– Han var fantastisk och väldigt underhållande – både han och Fredrik (Reinfeldt reds. anm.) var briljanta som föreläsare, säger Claes Kanold, pressansvarig för Gränslösa möten. 


LÄS MER: Anna Kinberg Batra om Anders Borgs festnatt: "Väldigt väldigt allvarligt"

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt föreläste tillsammans inför 300 personer
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Borg talade inför 300 personer

På onsdagskvällen deltog en rad prominenta gäster i en välgörenhetsmiddag på anrika Norrvikens trädgårdar i Båstad. Anders Borg visade upp sin nyköpta smoking på Facebook – och dök sedan upp på middagen med ett brett leende. 

Spåren från helgens påstådda skandaluppträdande var som bortblåsta. Ex-ministern satt vid honnörsbordet och åt gott, enligt samstämmiga uppgifter till Expressen var han trevlig och gjorde ett gott intryck hela kvällen. 

– Det fanns inte ett enda tecken på att han gick omkring med det här i huvudet, säger Claes Kanold, pressansvarig för Gränslösa möten.

”Inte ett enda tecken” 

Festsällskapet serverades en meny baserad på lokalproducerade råvaror med lax till förrätt, Bjärekyckling som huvudrätt och en dessert med mousse och nyplockade bär. Till maten serverades sydafrikanskt vin. 

Konstnären och tv-profilen Carolina Gynning medverkade tillsammans med sin mamma Agneta Gynning. Carolina Gynning sålde två tavlor under aftonen och drog in 140 000 kronor till Project Playground. Hon satt till bords med ex-ministern och minns det enbart som en trevlig upplevelse. 

– Det var en helt fantastisk kväll. Det var väldigt lugnt och otroligt givande. Det var inget konstigt alls, säger hon.

Carolina Gynning lyssnade tidigare under dagen till Anders Borg och de andra föreläsarna.

– Det var oroligt givande föreläsningar, man kom därifrån med känslan av att vilja rädda världen.


LÄS MER: Reaktionerna efter Borgs urspårning: "Inte visat gott omdöme"


Carolina Gynning medverkade tillsammans med sin mamma Agneta Gynning. Carolina Gynning sålde två tavlor under aftonen
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gynning: ”Väldigt förvånad”

Agneta Gynning beskriver Borg som trevlig och uppger att hon blev överraskad när hon nåddes av uppgifterna om fylleskandalen. 

– Jag blev väldigt förvånad efteråt. Jag tycker aldrig att jag hört något illa om honom, och de gånger jag träffat honom så har han varit väldigt trevlig, säger hon.  

Under middagen auktionerades även en rad föremål ut: en matchtröja signerad Zlatan Ibrahimovic, en bil och flera resor respektive konstverk. Tv-profilen och antikexpert Peder Lamm ledde auktionen.


Anders Borg tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Prinsessan Sofia
Foto: Pressbild

”Hade inte gått att genomföra”

Prinsessan Sofia höll tal och gästerna bjöds på middagsunderhållning i form av musik från Carola respektive Afro-Dite – med Jessica Folcker som gästartist. Enligt uppgifter till Expressen hade välgörenhetsmiddagen ställts in om uppgifterna om Anders Borgs festnatt kommit ut tidigare. 

– Det hade inte gått att genomföra, varken prinsessan Sofia eller Fredrik Reinfeldt hade dykt upp med tanke på den mediebevakning som skulle kantat dagen, säger uppgiftslämnaren. 

Hovets informationschef Margareta Thorgren vill inte spekulera i vad som skulle skett om uppgifterna om Borg kommit ut innan konferensen och välgörenhetsmiddagen i Båstad.

– Det var ett event i Båstad som var planerat sedan tidigare. Prinsessan Sofia deltog där med anledning av hennes engagemang i Project Playground. Det här eventet har varit och prinsessan var där. I övrigt har vi inga kommentarer, säger Margareta Thorgren. 

Expressen har sökt arrangören respektive Anders Borg utan resultat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.