Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya ”blackface”-bilder på Trudeau i rasistskandalen

Justin Trudeau under sin andra ursäkt.
Foto: SEAN KILPATRICK / AP TT NYHETSBYRÅN
Skärmdump på Instagram-inlägget med en av bilderna på Trudeau.

”Jag ångrar det djupt, djupt”. 

Det var budskapet från Kanadas premiärminister Justin Trudeau när han på torsdagen bad om ursäkt för att han vid ett tillfälle för några år sedan sminkat sig brun i ansiktet – ännu en gång. 

Dammet hade inte ens lagt sig över den förra rasistskandalen när en ny uppdagades. Bara dagar efter att en bild från en maskerad 2001 spridits på premiärminister Trudeau kom en annan upp i ljuset. 

På den första bilden syntes Trudeau ha smetat brun färg i ansiktet och klätt ut sig till Aladdin och le brett mot kameran. 

https://twitter.com/TIME/status/1174452001448636423?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1174452001448636423&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2019%2F09%2F18%2Famericas%2Fjustin-trudeau-brownface-photo-canada%2Findex.html

 – Jag borde vetat bättre redan då, men det gjorde jag inte. Jag gjorde det och jag är verkligen ledsen, sa Trudeau till Reuters efter att bilden publicerats. 

Bilden publicerades en dag efter ursäkten

Då erkände han också att det fanns ytterligare ett tillfälle då han sminkat sig i så kallat ”blackface”. Och på torsdagen publicerades en bild som senare bekräftades vara från just det tillfället som Trudeau åsyftat.

I utklädnad och mörk sminkning är bilden tagen från ett framträdande under Trudeaus tid på Brebeuf college. 

Bilderna har vållat stor uppmärksamhet, både i Kanada under brinnande omvalskampanj, och internationellt. 

– Att se premiärministern bära ”blackface” är djupt upprörande. Det är förkastligt och kan härledas tillbaka till en historia av rasism och orientalisk mytologi som är oacceptabel, säger Mustafa Farooq, vid Kanadas nationella muslimska råd om bilden till BBC.

https://twitter.com/EvanLSolomon/status/1174512141229072386?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1174512141229072386&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2019%2F09%2F18%2Famericas%2Fjustin-trudeau-brownface-photo-canada%2Findex.html

Vet inte hur många bilder som finns

I sitt första uttalande om händelserna sa premiärminister Trudeau som bekant att det enbart fanns två tillfällen som han använt sig av den rasistiska sminkningen. Men senare svarade han, på en direkt fråga om hur många gånger han haft ”blackface”, att han inte vet eftersom han inte förstod problemet i det.

– Faktum är att jag inte förstod hur sårande detta är för människor som lever med diskriminering varje dag, sa han då enligt CNN.

Sedan uttalandet har ytterligare en video som sägs föreställa premiärministern i ”blackface” publicerats. I den filmen är han denna gång brunsminkad från topp till tå.

Trudeau har dock inte uttalat sig om den än. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.