Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dadgostars hårda känga till Löfven

Löfven: "Den största frihets- och trygghetsreformen på decennier".
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För första gången på länge fick alla 349 ledamöter närvara när riksdagen på tisdagen öppnade upp igen efter sommaruppehållet.

Stefan Löfven läser i dag upp sin sista regeringsförklaring – men innan han lämnar ska han få ihop en budget som faller både C och V i smaken.

”Oerhört komplicerat”, menar V-ledaren Nooshi Dadgostar.

– Socialdemokraterna har ingått i princip en självmordspakt med Centerpartiet under den här mandatperioden, säger hon.

På tisdagens riksmöte läser Stefan Löfven upp sin sista regeringsförklaring. Tidigare i somras meddelade han att han avgår som statsminister och partiledare, vilket sker på S partikongress i november.

Men Löfvens sista höstbudget blir en stor utmaning att få igenom. Som känt kräver Centern att inga förhandlingar hålls med Vänsterpartiet – samtidigt som V å sin sida kräver inflytande.

Misslyckas S- och MP-regeringen att balansera de kraven kan regeringen falla – igen. Stefan Löfven har tidigare sagt att han avgår som statsminister om budgeten inte går igenom.

”En självmordspakt”

Budgetuppdraget är ”oerhört komplicerat”, menar V-ledaren Nooshi Dadgostar.

– Jag kan inte i dag bedöma om det kommer att fungera, säger hon.

S ska också välja en ny partiledare under hösten. Storfavoriten Magdalena Andersson, i dag finansminister, har en majoritet av S-distrikten bakom sig.

Men Nooshi Dadgostar menar att budgetfrågan inte påverkas av partiledarbytet.

– Socialdemokraternas problem är inte deras partiledare, utan att de under så lång tid inte har stått upp för sina kärnvärden. De har ingått i princip en självmordspakt med Centerpartiet under den här mandatperioden, de har frångått i princip alla värden som Socialdemokraterna har haft, säger V-ledaren.

Äganderätten splittrar

En annan stridsfråga, denna gång mellan C och MP, har varit strandskyddet och äganderätten i skogen. Men C-ledaren Annie Lööf tonade ner motsättningarna.

– Jag ser dem som ganska okomplicerade egentligen. Vi har ju en överenskommelse om att vi ska genomföra de punkterna i januariavtalet, säger hon i samband med riksmötet.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi vill inte berätta något om vad som sägs i de pågående förhandlingarna.

– Jag har en förhoppning om att vi kan hitta en väg framåt som innebär att vi kan skydda den biologiska mångfalden och värna allemansrätten, säger hon.


Kristersson om regeringsförklaringen: ”Pytt i panna”

Ulf Kristersson riktar kritik mot Stefan Löfven, medan Annie Lööf verkar nöjd med regeringsförklaringen.

Löfven undviker frågan om Magdalena Andersson: ”So sorry”

Mötte pressen innan riksdagens öppnande under tisdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.