Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dadgostars hårda känga till Löfven

Löfven: "Den största frihets- och trygghetsreformen på decennier".
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För första gången på länge fick alla 349 ledamöter närvara när riksdagen på tisdagen öppnade upp igen efter sommaruppehållet.

Stefan Löfven läser i dag upp sin sista regeringsförklaring – men innan han lämnar ska han få ihop en budget som faller både C och V i smaken.

”Oerhört komplicerat”, menar V-ledaren Nooshi Dadgostar.

– Socialdemokraterna har ingått i princip en självmordspakt med Centerpartiet under den här mandatperioden, säger hon.

På tisdagens riksmöte läser Stefan Löfven upp sin sista regeringsförklaring. Tidigare i somras meddelade han att han avgår som statsminister och partiledare, vilket sker på S partikongress i november.

Men Löfvens sista höstbudget blir en stor utmaning att få igenom. Som känt kräver Centern att inga förhandlingar hålls med Vänsterpartiet – samtidigt som V å sin sida kräver inflytande.

Misslyckas S- och MP-regeringen att balansera de kraven kan regeringen falla – igen. Stefan Löfven har tidigare sagt att han avgår som statsminister om budgeten inte går igenom.

”En självmordspakt”

Budgetuppdraget är ”oerhört komplicerat”, menar V-ledaren Nooshi Dadgostar.

– Jag kan inte i dag bedöma om det kommer att fungera, säger hon.

S ska också välja en ny partiledare under hösten. Storfavoriten Magdalena Andersson, i dag finansminister, har en majoritet av S-distrikten bakom sig.

Men Nooshi Dadgostar menar att budgetfrågan inte påverkas av partiledarbytet.

– Socialdemokraternas problem är inte deras partiledare, utan att de under så lång tid inte har stått upp för sina kärnvärden. De har ingått i princip en självmordspakt med Centerpartiet under den här mandatperioden, de har frångått i princip alla värden som Socialdemokraterna har haft, säger V-ledaren.

Äganderätten splittrar

En annan stridsfråga, denna gång mellan C och MP, har varit strandskyddet och äganderätten i skogen. Men C-ledaren Annie Lööf tonade ner motsättningarna.

– Jag ser dem som ganska okomplicerade egentligen. Vi har ju en överenskommelse om att vi ska genomföra de punkterna i januariavtalet, säger hon i samband med riksmötet.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi vill inte berätta något om vad som sägs i de pågående förhandlingarna.

– Jag har en förhoppning om att vi kan hitta en väg framåt som innebär att vi kan skydda den biologiska mångfalden och värna allemansrätten, säger hon.


Kristersson om regeringsförklaringen: ”Pytt i panna”

Ulf Kristersson riktar kritik mot Stefan Löfven, medan Annie Lööf verkar nöjd med regeringsförklaringen.

Löfven undviker frågan om Magdalena Andersson: ”So sorry”

Mötte pressen innan riksdagens öppnande under tisdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.