Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dadgostars erbjudande till Lööf: ”Lösa ut situationen”

Blivande V-ledarens svar: ”Kommer aldrig rösta på förslag från Sverigedemokraterna”.
Nooshi Dadgostar.
Annie Lööf.
Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C) drabbade samman i ”Debatten”.

Nooshi Dadgostar (V) vill ”lösa ut” las-frågan genom egna förhandlingar med Centerpartiet.

Erbjudandet gav hon under Expressen TV:s ”Debatten” mellan den blivande V-ledaren och Annie Lööf (C).

– Du är inte trovärdig när du säger att du vill samtala med oss, svarar Annie Lööf. 

Nooshi Dadgostar och Annie Lööf debatterade den glödheta las-frågan i Expressen TV:s ”Debatten”.

– Den här frågan är oerhört viktig. Innan Stefan Löfven blev statsministern sa vi att den majoritet statsministern styr på inte kan godkänna att fem miljoner löntagare blir otrygga på sina jobb, och att godtycke styr vem som blir av med jobbet. Man ska inte behöva massera axlarna på sin chef för att få stanna, säger Dadgostar.

– Stefan Löfven sitter på vårt mandat. När vi släppte fram och tolererade honom efter fyra månaders förhandling fick han betala genom att gå med på att genomföra viktiga liberala reformer, svarar Lööf.

Vill ”lösa ut” las-frågan

Då bad Nooshi Dadgostar om att få förhandla på egen hand med C-ledaren.

– Det stora problemet i dag är du Annie, att du inte vill prata med oss. Du styr med en majoritet där vi ingår. Det kan på sikt riskera en regeringskris. Jag vill sträcka ut en hand för att lösa ut den här situationen, säger hon.

– Jag tror mycket på samarbete. Vi har fått igenom flera ändringsbudgetar under våren, som har varit bra ekonomisk politik. Självklart vill jag se än mer samarbete framåt. Jag ser framför mig att vi fortsätter bra samtal med såväl Socialdemokraterna som Moderaterna, säger Annie Lööf.

Annie Lööf avfärdar V:s las-erbjudande: "Amen, lägg av nu".

Svaret: ”Amen, lägg av!” 

Dadgostar nöjde sig inte med svaret:

– Du svarade inte på min fråga om den utsträckta handen. Vi kan lösa ut den här situationen.

– Du är inte trovärdig när du säger att du vill samtala med oss. Du kallar vår politik för nyliberal verkstad och vill stoppa varenda en av våra reformer, svarar Lööf.

När Nooshi Dadgostar återigen upprepade erbjudandet om en egen förhandling med Centerpartiet blev hon avsnäst av Annie Lööf.

– Amen, lägg av nu! Vi har en bra ton när vi pratar med varandra. Men jag tror inte att vi har så pass liknande politik att vi kan göra upp, säger C-ledaren.

”V är en irrelevant röst”

Efter debatten säger Annie Lööf att några förhandlingar med Vänsterpartiet ”inte finns på bordet”.

– Vi måste lyssna in och genomföra det Svenskt Näringsliv och PTK kommer fram till. Vänsterpartiet har sagt nej till parternas överenskommelse, och på det sättet blir Vänsterpartiet en helt irrelevant röst i frågan om arbetsrätten, på samma sätt som LO nu har blivit det. 

De utgör ändå en del av regeringsunderlaget, kan man då ignorera Vänsterpartiet?

– Just i den här frågan finns en bred majoritet i riksdagen, det är bara Vänsterpartiet som inte vill göra de här förändringarna.

Vill att LO är med i uppgörelsen

Nooshi Dadgostar håller inte med om att Vänsterpartiet och LO kan ignoreras i frågan om arbetsrätten.

– Annie Lööfs hållning barkar åt en regeringskris. Det kan inte vara värt det. 

Kan Vänsterpartiet acceptera att regeringen går vidare med den uppgörelse som Svensk Näringsliv och PTK står bakom?

– Om parterna ska göra upp behöver LO vara med. Det är väldigt viktigt. Man kan inte bara köra över en part, vi pratar om 1,5 miljon arbetare, säger Nooshi Dadgostar.

Här kan du se hela ”Debatten”:

Lööf och Dadgostar möttes om skolpolitiken, LAS-utredningen och ekonomin.

Så var debatten – ämne för ämne

Nooshi Dadgostar om sitt mål som ny Vänsterledare: 

– Jag vill förändra inriktningen för Sverige. Alla som bor här ska känna sig trygga, jag vill skapa fler jobb och en starkare välfärd. 

Annie Lööf om varför hon anser att Vänsterpartiet är ett ”extremt ytterkantsparti”:

– När jag använder ordet extrem menar jag i förhållande till liberalismen. De vill avskaffa den privata äganderätten och vill höja skatten med 72 miljarder. Vi är ideologiska motpoler. 

Dadgostar om Centerpartiets ekonomiska politik: 

– Mer och mer pengar samlas i toppen medan vanliga människor får mindre och mindre. Vi kan inte ha så stora skattesänkningar som bara går till de absolut rikaste, för de investerar inte pengarna.

Lööf om arbetslösheten:

– Den ökar för att vi är mitt i en pandemi, med restriktioner inom handel och besöksnäringen som drabbar unga. Skattesänkningarna går till att sänka konstanserna för att anställa unga som blivit av med jobbet. Vänsterpartiet missar företagarna. Det skapar inte jobb. 

Dadgostar om arbetslösheten:

– Ni slösar bort över 100 miljarder på något som inte skapar ett enda nytt jobb. Satsningarna på kommuner och regioner är nästan obefintliga. Det läggs pengar på hög, och införs fler skattesänkningar till de som redan har pengar.

Lööf om Sverigedemokraterna:

– Förra mandatperioden kunde alliansen lägga fram en budget som SD röstar för, men vi valde att inte göra det. Nu budgetförhandlar ni med M och KD, när ni vet att SD finns med i förhandlingarna. Du skrev själv på Twitter att det ”smakar lite illa”.

Dadgostar om Sverigedemokraterna:

– Vi kommer alltid lägga fram våra förslag i riksdagen oavsett vilka andra partier som sitter i riksdagen. Men låt det vara tydligt att vi aldrig kommer rösta på en statsminister som är beroende av SD. Kan du svära på det?

SE MER: Nooshi Dadgostar vill fortsätta V:s utvecklingsarbete

Hon föreslås bli ny ledare för Vänsterpartiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.