Dadgostars angrepp mot Lööf: ”Det är fegt”

Förespråkaren och motståndaren argumenterar fördelar och nackdelar med marknadshyror.
Nooshi Dadgostar vill sitta ner med Annie Lööf och regeringen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Centerpartiet tycker att V för en ”oseriös debatt”.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar går till angrepp mot Annie Lööf inför riksdagens partiledardebatt – och anklagar henne för att ducka frågan om marknadshyror.

– Det är fegt att hon inte står för förslaget.

”Annie Lööf kommer syna Nooshi Dadgostars lögner och överdrifter”, svarar Centerledarens pressekreterare. 

I dag hålls vårens stora partiledardebatt i riksdagen och Vänsterledaren Nooshi Dadgostar planerar att använda tillfället för att pressa regeringen och samarbetspartierna i frågan om marknadshyror.

Inte minst har hon siktet inställt på Centerledaren Annie Lööf. Sedan den kontroversiella utredningen om fri hyressättning i nyproduktion av bostäder presenterades i fredags har det varit ovanligt tyst från Annie Lööf, hävdar Nooshi Dadgostar.

– Det är Annie Lööf och Centerpartiet som har drivit det här absolut hårdast och jag kan inte se att hon har kommenterat det nästan någonstans, överhuvudtaget. Hon har helt ”ghostat” den här frågan. När media har försökt arrangera debatter mellan mig och henne den senaste tiden har hon inte ställt upp, säger hon.

Tar beskeden från M och KD ”med ro”

Att Vänsterpartiet totalsågar förslaget är knappast en nyhet. Men enligt Nooshi Dadgostar har Annie Lööf inte heller med sig de egna väljarna. En mätning från Expressen/Demoskop 2019 visade att 38 procent av C och L-väljare tyckte att marknadshyror i nyproduktion var ett bra förslag.

– Om Annie Lööf är beredd att driva på det här så hårt att det utlöser en regeringskris, då måste hon väl ändå våga stå upp för det och förklara för svenska folket varför det är så viktigt att höja hyrorna, säger Nooshi Dadgostar.

M och KD sa i helgen nej till att hjälpa Vänsterpartiet med att väcka misstroende mot Stefan Löfven, och ni vill inte använda SD:s mandat. Hur ska ni lyckas hålla hotet om att fälla regeringen vid liv?

– Det är inte ett hot, det är ett löfte som vi har gett hyresgästerna. Jag har svårt att se att Ulf Kristersson och Ebba Busch skulle rädda kvar Stefan Löfven vid makten och bli stödpartier. Sedan förstår jag att de vill vara tydliga med att de också vill ha marknadshyror, men det är en annan fråga. Jag tar deras besked med ro.

Regeringen vill nu förtydliga vissa delar av utredningen. Går det att hitta en kompromiss som Vänsterpartiet kan acceptera?

– Det första steget måste vara att det finns en vilja hos Annie Lööf och regeringen att sätta sig ner och lösa frågan. Om man inte är intresserad av att prata är det svårt att nå en lösning.

Vad innebär en lösning för er? 

– Vi kommer behöva behålla den kollektiva förhandlingsmodellen som vi har i Sverige. Det är svårt för mig att förhandla frågan i Expressen, men jag är helt säker på att vi kan lösa det här.

I vilket läge blir det aktuellt att fälla regeringen?

– Vi har sagt i två års tid att det finns ett villkor för den här regeringen. Vi kan stötta statsministern till en viss gräns, men marknadshyror kan vi inte gå med på. Vi är angelägna att undvika en regeringskris, och jag vill lösa frågan. Det är det viktigaste nu. Annars är det Annie Lööf som tvingar fram en regeringskris och det vore olyckligt.

”Kommer syna Dadgostars lögner”

När måste det här samtalet äga rum?

– Jag har sökt statsministern och jag vill att vi gör det så fort som möjligt. Det viktiga är nu att vi kan ha förtroendefulla samtal. Jag hoppas och tror att vuxna människor kan prata med varandra, säger Nooshi Dadgostar.

Anna Simon-Karlsson, pressekreterare hos Annie Lööf, svarar Nooshi Dadgostar i en skriftlig kommentar.

”Vänsterpartiet kan vara lugna. Annie Lööf kommer syna Nooshi Dadgostars lögner och överdrifter. Vänsterpartiet bedriver tyvärr en oseriös debatt utan sakliga argument”, skriver hon.

Nooshi Dadgostar: ”Då faller statsministern”

Het diskussion om marknadshyror i partiledarsamtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.