Dadgostar: V kommer släppa fram Löfven

Löfven får chans att bilda regering – stöttas av V.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet är berett att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Det säger partiledaren Nooshi Dadgostar i Studio Ett i Sveriges Radio.

– Vi trycker gult, säger hon.

I och att Vänsterpartiet har fått igenom sitt krav på att förslaget om marknadshyror skulle tas bort kommer man nu släppa fram Stefan Löfven som statsminister i en kommande omröstning.

– Vi gav ett väldigt tydligt löfte tidigt i mandatperioden att marknadshyror inte kunde genomföras på våra mandat. Nu är det avfört från bordet, inga marknadshyror kommer att genomföras i Sverige, säger Dadgostar i Studio Ett och fortsätter:

– Det innebär också att vi trycker gult, alltså släpper fram den socialdemokratiska statsministern.

Vänsterpartiet har inte ställt krav på inflytande över budgeten.

– Vi har inte ställt den typen av krav för att släppa fram statsministern, säger Dadgostar.

Vilden överväger att rösta ner

Samtidigt har den före detta V-politikern – numera politiska vilden – Amineh Kakabaveh meddelat att hon överväger att rösta nej till Löfven (S) i en statsministeromröstning.

Men hon vill samtidigt inte ge sitt slutgiltiga besked innan hon ”sett innehållet i politiken”. 

– Vad spelar det då för roll om Kristersson eller Löfven är statsminister om det är samma borgerliga politik? Jag är socialist och skulle inte rösta på den borgerliga sidan, men inte heller på annan borgerlig politik, säger hon till Dagens Nyheter.

– Jag kommer inte att gå med på vad som helst. Jag kan inte tolerera en massa skattesänkningar för medelklassen och eliten, säger Amineh Kakabaveh.

Hon säger vidare till DN att ingen hittills hört av sig och bjudit in henne till några samtal.

– Jag står för det folket har gett mig förtroende för, säger hon vidare.

Löfven får sondera 

Stefan Löfven har i dag fått chansen att sondera förutsättningar för en ny regering, efter att Ulf Kristersson (M) meddelade att det inte finns förutsättningar för en borgerlig regering med stöd av KD, L och SD. 

Talmannen ställde därmed in hans omröstning i riksdagen och lägger uppdraget på Löfven.

”I dag har jag fått talmannens uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering. Mitt besked är fortsatt att Socialdemokraterna och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda landet framåt”, skriver Löfven på Facebook.

Löfven har till måndag på sig att se över utsikterna för en ny S-ledd regering. Om dessa finns, kommer omröstningen ske på onsdag eller torsdag nästa vecka, enligt talman Andreas Norlén.

Kristersson: ”Tänker inte fortsätta med det trixandet”

”Låtsas som att två partier inte finns”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.