Ebba Buschs hårda ord: ”Sista dödsryckningen”

Buschs hårda ord i SVT om Löfven: "Enorm arrogans".
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD-ledaren Ebba Busch
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Talmannen Andreas Norlén.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

På måndag morgon väntar en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). 

I söndagens ”Agenda” på SVT förklarade V-ledaren Nooshi Dadgostar sitt beslut att nobba budet från regeringen och januaripartierna.

– Om man är i en förhandling med ett hot i bakgrunden att ”om ni inte kommer överens blir det marknadshyror”, är det inte jämna parter.

Damberg svarade V-ledaren: 

– Tar vi bort en punkt har vi inget januariavtal, säger inrikesministern. 

Vänsterpartiet godtar inte det förslag om förhandling om marknadshyror som statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets Annie Lööf lade fram under söndagen.

Om regeringen inte slopar punkten om marknadshyror helt så kommer Vänsterpartiet att rösta för att fälla den i morgon, är beskedet. 

– Vi har sagt det i två och ett halvt års tid, vi har försökt prata med regeringen under lång tid. Det är mycket enkelt att lösa detta. Om man bara stryker punkt 44 så kan vi gå tillbaka till det normala, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i SVT:s Agenda. 

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) och KD-ledaren Ebba Busch diskuterade regeringskrisen i sändningen.

– Jag tycker att vi verkligen lyssnade in att det var en väldigt viktig fråga för V och la fram ett förslag som låg väldigt nära det de sagt att de ville ha, säger Damberg. 

– Tar vi bort en punkt har vi inget januariavtal, fortsätter han om kravet på att stryka punkt 44.

KD röstar för att fälla Stefan Löfven

Ebba Busch säger att KD kommer att rösta för att fälla Stefan Löfven på måndagen. Men för KD handlar det inte om marknadshyrorna – partiet är för marknadshyror i nyproduktion.

– Det visar på att omröstningen i morgon inte handlar om en enskild fråga. Det handlar om ledarskapet och att fyra partier har velat låtsas om att regeringen inte vilar på ett femte parti, säger Ebba Busch.

Men resultatet är att ni hjälper dem stoppa ett förslag ni vill se? 

– Det kan vara så att det enskilda sakpolitiska förslaget stoppas, ja. Men den stora vinsten för väljarna hoppas jag kan vara att vi får pröva chanserna för en ny regering att tillträda. Men därtill splittras de sista skärvorna från decemberöverenskommelsen, säger hon.

Något extra val vill KD-ledaren inte se egentligen men hon säger att väljarna i förra valet inte blev hörda – att det fanns en majoritet som röstade på partier som hade sagt att de skulle rösta bort Stefan Löfven.

– Resultatet, att man har kunnat skjuta den här frågan framför sig utan att den skulle komma ikapp... Det var arrogant.

Dadgostars budskap till Löfven

Nooshi Dadgostar förklarade återigen sitt beslut att nobba budet. Hon säger att januaripartierna inte har ”kompromissat någonting alls”. 

– Jag tror inte statsministern tycker att det är märkligt, för han visste redan innan att det här upplägget inte kommer fungera. Om man är i en förhandling med ett hot i bakgrunden att ”om ni inte kommer överens blir det marknadshyror”, är det inte jämna parter, säger V-ledaren och jämställer det med att Hyresgästföreningen skulle tas gisslan. 

På frågan om V inte behöver kompromissa säger Dadgostar att de redan gjort det.

– Vi är ju ett regeringsunderlag, precis lika viktiga som C. 


Misstroenderöstning i riksdagen – det här har hänt

V godtar inte det förslag om förhandling om marknadshyror som statsminister Stefan Löfven och Annie Lööf lade fram på söndagen.

Madestam: ”V vill inte längre vara en dörrmatta till regeringen”

Politiska expertens analys av V:s utspel.

Löfven efter Dadgostars kritik: ”Det är inte ansvarsfullt”

Vänsterpartiet godtar inte regeringens förslag om förhandling.

Regeringskrisen i Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.