Dadgostar kräver plats vid budgetförhandlingarna

Nooshi Dadgostar vill se att Löfven sträcker ut en hand.
V-ledaren Nooshi Dadgostar kräver plats vid bordet.
Foto: ALI LORESTANI/ TT / TT NYHETSBYRÅN
S-ledaren Stefan Löfven kan få problem att få igenom en budget.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

V-ledaren Nooshi Dadgostar kommer inte att rösta på någon budget som Stefan Löfven (S) lägger fram – om inte Vänsterpartiet är med i uppgörelsen.

– I det fall vi inte har en uppgörelse kommer vi att rösta på vår egen budget, säger Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet var med om att fälla Stefan Löfvens regering, men är redo att släppa fram statsministern igen efter att förslaget om marknadshyror tagits bort från bordet.

Men även om Löfven skulle tolereras av riksdagen och ta sig igenom en statsministervotering är det inte säkert att han får igenom sin budget. S-ledaren har flaggat för att han i ett sådant läge kommer att avgå.

Men att lyckas få sin budget genomklubbad kan bli knepigt för Löfven.

C vill inte ha med V

Centerpartiet, som tillsammans med Miljöpartiet ingår i ett tänkbart regeringsunderlag för Löfven, har gjort klart att man inte tänker budgetförhandla med Vänsterpartiet.

Och nu slår Dadgostar fast att V inte kommer kommer att rösta för någon budget som partiet inte varit med att förhandla fram. Detta är något statsministern bör tänka på innan han försöker återkomma som ordinarie statsminister, menar V-ledaren.

– Vi menar att det finns ett ansvar för de partier som trycker gult att se till att det finns en budget att styra på, säger Dadgostar på en pressträff inför sitt tal på Almedalsveckan.

Ansvaret att säkra ett regeringsunderlag ligger helt på statsministern, enligt V-ledaren.

– Vi är redo att förhandla, säger Dadgostar.

”Jag har kontakter”

Små partier kan inte nöja sig med att rösta på det mindre dåliga av två alternativ, menar V-ledaren. Därför kommer V rösta på sin egen budget om partiet inte suttit med vid förhandlingarna.

Stefan Löfven har till i morgon på sig att se över utsikterna för en ny regering som leds av honom.

På frågan om hur kontakten med Löfven ser ut nu säger Dadgostar:

– Det är klart att jag har kontakter med väldigt många personer men jag håller det för mig själv, säger Nooshi Dadgostar.

V vill förhandla med C och regeringspartierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.