Löfvens regering fälls – nu sträcker Vänsterpartiet ut en hand

Se Stefan Löfvens pressträff efter misstroendeomröstningen.
Löfven anländer till riksdagen med Magdalena Andersson.
Foto: NILS PETTER NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksdagen samlas.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nooshi Dadgostar har hittills inte accepterat januaripartiernas förslag utan stått fast vid att fälla regeringen.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsministerns öde avgörs klockan tio på måndagen
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S) och Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i riksdagens plenisal inför omröstningen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.
Foto: NILS PETTER NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 13

Stefan Löfven blev den första statsministern någonsin att fällas i en misstroendeomröstning i riksdagen – och Liberalerna valde att omedelbart lämna Januariöverenskommelsen för att verka för en borgerlig regering. 

Samtidigt uppmanar Nooshi Dadgostar Stefan Löfven att försöka återvinna Vänsterpartiets förtroende för att på nytt kunna greppa makten. 

– Regeringen har nu en vecka och vi kommer att samtala med samarbetspartier för att begrunda vilken väg vi tar, säger Stefan Löfven (S). 

Regeringskrisen i Sverige

181 röster lades för att fälla regeringen i riksdagen på måndagen. Löfven hade därmed majoriteten av riksdagen emot sig – vilket innebär att Löfvens regering fälls. 

Efter beskedet valde Liberalerna att lämna Januariöverenskommelsen med omedelbar verkan. Och under dagen har fem stycken L-tjänstemän packat ihop och lämnat regeringskansliet, rapporterar Sveriges radio Ekot under måndagskvällen. 

L-ledaren Nyamko Sabuni och hennes parti kommer sträva efter en borgerlig regering oavsett om det blir talmansrundor eller extraval. 

– Man kan inte ha en överenskommelse mellan fem partier där man inte talar med ett parti. Så jag förstår Vänsterpartiets agerande, säger Nyamko Sabuni i SVT:s Aktuellt under måndagskvällen. 

Nu finns två alternativ för Löfvens regering: talmansrundor eller extra val. 

Statsminister Löfven (S) meddelar på en pressträff att han nu kommer samtala med samarbetspartier för att begrunda ”vilken väg vi tar”. 

– Nu har jag en vecka på mig att bestämma. Jag har sagt tidigare att vi måste fundera igenom detta noggrant. Vilken väg är bäst, vi har två alternativ, säger Löfven.

Besked från L och V

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni ger besked om att Liberalerna byter sida – och kommer eftersträva en borgerlig regering.

– Mitt besked är att vi i talmansrundor eller i extraval kommer eftersträva en borgerlig regering. Här är låsningarna färre. Hur den ska se ut, det är vi beredda att diskutera om, säger Sabuni.

Under en pressträff säger Nooshi Dadgostar att Vänsterpartiet vill se att en Löfven-ledd regering – men utan förslag om marknadshyror.

– Vi sträcker nu ut en hand till Stefan Löfven och vill att han ska söka återfå förtroendet hos oss, säger hon under en pressträff.

– Vi vill se Stefan Löfven som statsminister. 

Två alternativ 

Talmansrundorna används för att sondera stödet för en ny statsminister – och kan sluta med att Löfven återkommer. 

Om extra val utlyses kommer Sverige få två riksdagsval på kort tid, eftersom nästa riksdagsval planerat till 2022 kommer ordnas ändå. 

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till Expressen TV att det finns en risk att det blir ett extra val. 

– Det är ett väldigt låst läge nu. Det finns en risk att vi hamnar i ett extra val. 

– Det finns en gräns när det inte går längre, och då kanske man hamnar i ett extra val, säger Damberg.

Enligt källor inom Socialdemokraterna till Aftonbladet ökar nu pressen på Centerpartiet att kompromissa. Sedan Liberalerna deklarerat att de anser januarisamarbetet avslutat är det nu bara C som uttalat står för punkt 44, alltså den punkt i januariavtalet om fri hyressättning. 


DETTA HÄNDER NU

Löfvens regering fälldes i måndagens omröstning, då 181 ledamöter röstade för misstroendemotionen.


109 ledamöter röstade rött och 51 ledamöter avstod. Åtta ledamöter var frånvarande.


Minst 175 röster krävdes för att fälla Löfvens regering. V, SD, M och KD var för att fälla regeringen. 


Nu finns två alternativ: talmansrundor eller extra val. Stefan Löfven har upp till en vecka på sig att bestämma vilket av dessa han väljer.


• Talmansrundorna används för att sondera stödet för en ny statsminister, och är möten mellan riksdagens talman och partiledare. Därefter presenterar riksdagens talman sitt förslag och en statsministeromröstning hålls. Talmannen har fyra försök på sig att lösa frågan, annars blir det automatiskt extraval.


• Ett extra val måste hållas inom tre månader. Om extra val utlyses kommer Sverige få två riksdagsval på kort tid, eftersom nästa riksdagsval planerat till 2022 kommer ordnas ändå.


Det lutar mot extra val, uppger en regeringskälla till Aftonbladet

Men statsvetare Jenny Madestam är inte så säker. 

Går vi mot ett extraval?

– Nja. En gissning utifrån hur Stefan Löfven tidigare fungerat är att han vill försöka lösa det här först och främst genom förhandlingar, och det kan ju ske under den vecka han har på sig nu att hitta en lösning med samarbetspartierna så att han kan gå fram som statsminister åter en gång, säger Jenny Madestam till Expressen TV. 

Talmannen: Kommer inte ta lika lång tid som 2018 

Riksdagens talman Andreas Norlén gästar SVT:s Morgonstudion på måndagsmorgonen och får frågan vad han tror om eventuella talmansrundor och om det kommer att likna processen efter valet 2018.

– Jag kommer inte att låta det ta lika lång tid. Det är ju ett växelspel mellan mig och partiledarna. Jag sätter ju ut statsministeromröstningar, jag har ju fyra försök på mig. Avvisas alla dessa av kammaren så blir det ju extraval automatiskt, säger han.

– Det förutsätter ju att alla inblandade är intresserade av en så snabb lösning som möjligt.

V:s ultimatum 

I tisdags ställde Vänsterpartiet ett ultimatum till regeringen – slopa förslaget om fri hyressättning eller inled nya förhandlingar med Hyresgästföreningen. Det möttes av tystnad från regeringen och sedan alltså SD:s förslag.

I ett försök att undvika omröstningen bjöds bostadsmarknadens parter till samtal för att förhandla fram en lösning, ungefär som las-frågan. Enligt januaripartierna var detta en kompromiss som uppfyllde ett av Vänsterpartiets krav. 

– Det innebär att bostadsmarknadens parter får en möjlighet att tillsammans hitta en lösning, sa Löfven under en pressträff på söndagen. 

Det avfärdade dock Nooshi Dadgostar. Hon menar att utgången av förhandlingarna skulle vara dikterat på förhand eftersom regeringens förslag skulle träda i kraft om inte parterna kom överens. 

– Det är oseriöst av en svensk statsminister att låtsas att han uppfyllt våra krav. Vårat krav var att parterna skulle sätta sig och förhandla utan hot om marknadshyror, sa V-ledaren under en presskonferens under söndagen. 

Löfvens reaktion – här röstas han bort

181 röstade för att fälla regeringen

Historisk dag för svensk politik – det händer nu

Stefan Löfven första statsministern att fällas i misstroendeomröstning.

Experterna: De är vinnarna vid extra val

Sverige kan stå inför ett extra val. Frågan är vilka partier som egentligen blir vinnarna. Här är experternas svar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.