Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dadgostar föreslås bli ny ledare för Vänsterpartiet

Hon föreslås bli ny ledare för Vänsterpartiet.
Nooshi Dadgostar.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nooshi Dadgostar föreslås bli Vänsterpartiets nya partiledare, meddelar partiets valberedning.

– Det finns inget finare uppdrag en vanlig tjej från Göteborg kan få än att leda Vänsterpartiet, säger hon.

Vänsterpartiets valberedning föreslår vice partiledare Nooshi Dadgostar, 35, som ny partiledare inför V-kongressen i slutet på oktober. I samband med utnämningen höll hon ett kort anförande.

– Vi har de senaste åren blivit ett större och bredare parti, och det är en utveckling jag vill fortsätta leda, säger Dadgostar.

– Fler ska kunna lita på oss, att vi kan skapa jobb och utveckling i hela Sverige. Att vi både klarar att få ekonomin att växa, skapa fler arbetstillfällen och satsa på välfärden. Att vi har politiken för att ställa om för klimatet.

”Kommer vända oss till M och KD”

Nooshi Dadgostar är just nu ensam om att kandidera till ny partiledare, och flera tunga V-politiker har slutit upp bakom henne. 

Hon har hittills hunnit profilera sig genom ett utspel för att stoppa regeringens och samarbetspartiernas föreslagna sänkning av arbetsgivaravgiften för unga i höstbudgeten.

– Vi kommer att vända oss till Moderaterna och Kristdemokraterna, sa hon i förra veckan.

Flyttar till Vietnam

Dadgostar växte upp på Hisingen i Göteborg och har tidigare varit vice ordförande för Ung Vänster samt kommunfullmäktigeledamot i Botkyrka utanför Stockholm. Hon blev riksdagsledamot 2014 och har bland annat varit partiets talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Avgående partiledaren Jonas Sjöstedt har haft sin post i åtta år, men meddelade i början av året att han inte ställer om för omval. Sjöstedt ska flytta till Vietnam där hans hustru Ann Måwe arbetar som ambassadör.

LÄS MER: Löfven: V ger SD inflytande – via ”bulvanen Kristersson”

LÄS MER: Dramat bakom budgeten: ”Det är inte fyra partier som litar på varandra”

Madestam: Det här är Nooshi Dadgostar

Statsvetaren Jenny Madestam om 34-åringen som kandiderar till partiledarposten i V

Se också:

Nooshi Dadgostar hittills enda kandidaten till partiledarposten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.