Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dadgostar: Björn Söder sa att jag hade ”för kort kjol”

Nooshi Dadgostar är Vänsterpartiets nya ledare. Se talet när hon valdes in.
Björn Söder, SD.
Foto: SVEN LINDWALL
Nooshi Dadgostar, V.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Nooshi Dadgostar i debatt 2014. Vänsterpartiets pressavdelning tror att det är denna kjol som åsyftades.
Foto: Riksdagens hemsida

V-ledaren Nooshi Dadgostar fick kommentarer om att hon bar en för kort kjol av SD-talmannen Björn Söder.

Hon säger att han tog upp klädseln med alla gruppledare i riksdagen.

– Jag tacklade det så att jag struntade i det. Jag tänker inte underkasta mig den typen av grejer, berättar hon i podcasten ”Fannys förebilder”.

Björn Söder säger att det kan ha rört sig om ett ”gränsfall”.

Nooshi Dadgostar har en splittrad bild av sin första riksdagsdebatt efter att hon valdes in 2014.

Björn Söder (SD), som då var riksdagens andre vice talman, ansåg att hon var fel klädd, enligt V-ledaren.

– Efter det så har jag förstått att den sverigedemokratiska talmannen, han har ju bland gruppledarna då lyft den här jätteviktiga frågan, säger Nooshi Dadgostar i Fanny Widmans podcast ”Fannys förebilder”.

Hon beskiver att han ska ha ansett att kjolen borde ha gått ner till anklarna.

– Jag tyckte det kändes som att jag kommit till en medeltida marknad, riksdagens kammare.

Söders svar: Återkommande fråga

Björn Söder var riksdagens andre vice talman under den förra mandatperioden. Han skriver i en kommentar att han inte minns den specifika händelsen, men att ”vårdad klädsel” gäller i kammaren.

Han skriver att det är kavajtvång för män, men att det inte är lika specifika regler för kvinnor. När det gäller ”gränsfall” brukar detta brukas ta upp med gruppledarna, menar han.

”Det är därför återkommande under en mandatperiod att sådant brukar diskuteras när någon talman tycker att någon brutit mot att hålla 'vårdad klädsel' eller är i gränstrakterna. Det specifika fallet kan ha varit just att jag ansåg att det var ett gränsfall och därför tog det till diskussion inom gruppledarkretsen.”, skriver Söder.

Dadgostar: Hade inte skett med en man

Nooshi Dadgostar berättar vidare att hon inte brydde sig om händelsen, men att hon kände sig särbehandlad.

– Och då kände jag, det hade inte skett med en man. Nu kanske inte en man hade haft kjol på sig. Men att påpeka klädseln på det sättet.

V-ledaren säger också att hon blev chockad över hur många äldre män som satt i riksdagen när hon började.

– Så kommer man in i kammaren, första debatten, då märker man hjälp, riksdagen är rejält mycket gubbigare än man minns att man jobbat i partiet.

Björn Söders (SD) kommentar om händelsen

”Jag minns inte själv den specifika händelsen men det är som du skriver att man ska bära ”vårdad klädsel” och tidigare har anmärkningar från talmanspresidiet gjorts när kvinnor t ex burit linne i kammaren som visat axlarna eller män inte haft kavaj på sig. Likaså minns jag att man hade en diskussion kring tidigare jordbruksminister Eskil Erlandsson då han stod i talarstolen i en skinnjacka. I kammaren har vi kavajtvång för män men det finns inte lika specifika klädesregler för kvinnor, vilket gör att det emellanåt tas upp till diskussion i gruppledarkretsen.


Är det klara ”brott” mot klädkoden brukar vanligtvis talmannen via ombud påtala detta direkt till vederbörande i kammaren men är det gränsfall och inte lika klart brukar talmannen ta detta i gruppledarkretsen för vidare diskussion så att man är överens om hur man skall förhålla sig.


Det är därför återkommande under en mandatperiod att sådant brukar diskuteras när någon talman tycker att någon brutit mot att hålla ”vårdad klädsel” eller är i gränstrakterna. Det specifika fallet kan ha varit just att jag ansåg att det var ett gränsfall och därför tog det till diskussion inom gruppledarkretsen.”

Se mer:

Därför vill Vänsterpartiet avveckla farmarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.