Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Då vet vi vem som blir Storbritanniens nye premiärminister

Boris Johnson är favorit att ta över som Storbritanniens premiärminister Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Jeremy Hunt - nuvarande utrikesministern - utmanar Boris Johnson Foto: RUI VIEIRA / AP TT NYHETSBYRÅN

Boris Johnson: Den okammade brexitören, både älskad och hatad under sin tid som Londons borgmästare, och - enligt sina anhängare - den ende mannen som kan leda Storbritannien ur EU. 

Jeremy Hunt: Språkreseentreprenören och före detta hälsoministern vars sjukvårdsbesparingar fick brittiska doktorer att strejka för första gången sedan 1975, och som - enligt många - framför allt inte är Boris Johnson.

En av dem blir Storbritannien näste premiärminister den 23 juli.

Först då får vi resultatet av 160 000 Conservative-medlemmars röster.

Efter den senaste partiomröstningen stod det självklara ännu klarare: att kampen om att bli Storbritanniens premiärminister är Boris Johnsons att förlora.

Som ett brev på posten kom så ett nattligt samtal till Londonpolisen om ett bråk mellan Boris och hans nya flickvän i hennes lägenhet.

Grannen som ringde polisen lämnade över en inspelning till tidningen The Guardian där Johnson, enligt tidningen, hörs höja rösten åt sin nyblivna sambo om att ”ge fan i min laptop”, följt av ljud som av krossat porslin och hennes skrik: ”Släpp mig, ut ur min lägenhet”.

Sedan dess har den före detta utrikesministern mest duckat frågor om bråket och om den ”smygtagna” bild där de kärleksfullt håller varandra i handen som paret anklagas för att ha arrangerat för att släta över incidenten.

Den 23 juli får vi veta om de senaste dagarnas dramatik har gett Jeremy Hunt det försprång han, enligt rapporter, så desperat behöver.

Boris Johnson: ”Brexit eller dö - oavsett vad”

Boris Johnson, 55, lovade i går att om han blir premiärminister så kommer Storbritannien lämna EU den 31 oktober ”eller dö - oavsett vad som händer”.

Uttalandet är inte bara ett löfte till Conservative-partiets medlemmar, det är också ett drag mot Jeremy Hunt.

Hunt, som tidigare förespråkade att Storbritannien skulle stanna i EU har även han lovat att brexit ska bli av - men har inte satt ned foten på samma sätt som Boris.

Jeremy Hunt, 52, har inte uteslutit ett utträde utan avtal - en hård brexit - men säger att han kan tänka sig att förlänga och skjuta upp ”slutdatumet” ytterligare för att undvika detta.

De båda kandidaterna ska nu resa land och rike runt för att debattera och svara på frågor inför lokala Conservative-förbund, innan de cirka 160 000 medlemmarna får rösta.

Resultatet av deras poströster offentliggörs tisdagen den 23 juli.

Två ledarkandidater - många likheter 

Det finns många likheter mellan de två kandidaterna. 

Båda studerade vid Oxford University efter examen från dyra privatskolor, och när Boris Johnson slutade som utrikesminister förra året var det Jeremy Hunt som tog över.

De har också stora privata förmögenheter. 

Efter att ha jobbat som engelsklärare i Japan startade Hunt tillsammans med en vän ett språkreseföretag under 1990-talet, som sedan såldes för två år sedan.

Jeremy Hunt ska ha fått 14 miljoner pund - ungefär 164.8 miljoner kronor - för sin del i företaget Hotcourses, och ska därmed vara den rikaste ledamoten i Storbritanniens underhus.

Boris kommer från en välbärgad familj och försöker nu under skilsmässan från frun Marina Wheeler sälja deras hus i Islington, norra London, som ligger ute för 3,75 miljoner pund (cirka 44,2 miljoner kronor).

Båda kritiserade som ministrar

De har både också fått en hel del kritik på sina respektive ministerposter.

Jeremy Hunt är hälsoministern som blev anklagad för att ljuga om hur mycket pengar regeringen spenderade på den statliga sjukvården.

Han hamnade också i bråk med dess anställda, efter ett krav på tuffare kontrakt för AT-läkare. Efter misslyckade förhandlingar implementerade Hunt kontraktet i alla fall. Brittiska AT-läkare gick då ut i strejk, för första gången på 40 år.

År 2017 sa Boris Johnson att brittisk-iranska Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som arresterats i Iran under en semester med sin två-åriga dotter för att hälsa på sin familj, hade varit i landet för att ”lära ut journalistik”. 

Detta var inte sant och bara några dagar senare använde iranska myndigheter Johnsons ord som bevis mot henne, och hennes fängelsestraff förlängdes. 

Boris har senare hävdat att hans kommentarer inte gjorde någon skillnad.

https://twitter.com/EmpireExposed/status/914084998533255168

Samma år besökte Boris i egenskap av utrikesminister Burmas heligaste buddhistiska tempel.

Han började då högt citera en dikt av Djungelbokenförfattaren Rudyard Kipling från kolonialtiden, men blev snabbt avbruten av den brittiske ambassadören.

Det kanske inte passade sig att hylla de engelska soldater som förtryckte den burmesiska befolkningen, tyckte ambassadören. Tillfället fångades på film, och Boris ser inte ut att förstå vad ambassadören menar.