Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump i intervju: Skulle ta emot information om rival

Donald Trump och Vladimir Putin träffades i Helsingfors i juli 2018.Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump berättade mer om brevet han har fått från Kim Jong Un. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong Un ska enligt Donald Trump ha skickat ett brev till honomFoto: AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ZACH GIBSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump säger att han skulle ta emot komprometterande uppgifter om en politisk rival om en främmande makt hade erbjudit det, enligt ABC News.

– Det är inget fel på att lyssna. Jag tror nog att jag skulle vilja höra det, säger Trump i en intervju med tv-kanalen.

Donald Trump och hans fru Melania tog emot Polens president Andrzej Duda och hans fru Agata Kornhauser Duda i Vita Huset under onsdagen. 

På agendan stod diskussioner kring en förstärkt amerikansk närvaro i Polen.

President Duda vill få en permanent amerikansk militärstyrka i landet och talespersoner från den polska regeringen har tidigare bekräftat att det kommer att bli en både kvalitativ och kvantitativ förstärkning av amerikanska styrkor. 

USA:s president Donald Trump under presskonferensen med Polens president Andrzej DudaFoto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

1 000 nya soldater i Polen

Efter presidenternas möte höll de en gemensam presskonferens där de berättade att de skrivit på ett försvarsavtal som gör gällande att 1 000 nya amerikanska militärer ska stationeras i Polen på rotationsbasis. 

USA har i dagsläget cirka 4 500 soldater i Polen, bland annat en pansarbrigad som stationerades efter Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. 

– Herr president jag är väldigt tacksam för det här besöket. Jag tror att tack vare din fantastiska förståelse för Polen kommer det här samarbetet fungera bättre och bättre, sa Duda under presskonferensen.

Trump: Jag skulle ta emot information

Senare på kvällen intervjuades Donald Trump av tv-kanalen ABC News i Vita huset. Då fick han frågan om han skulle ta emot komprometterande information om en rival i presidentvalet 2020 om en främmande makt som Kina eller Ryssland erbjöd det.

– Jag tror att du skulle vilja lyssna, det är inget fel med att lyssna. Om någon ringde från ett land, Norge, och sa ”vi har information om din motståndare”, åh, jag tror att jag skulle vilja höra det, svarade Trump.

På frågan om han inte skulle informera FBI svarade Trump att han nog skulle göra både och.

– Om jag trodde att något var fel hade jag nog gått till FBI, säger Trump.

Hemlighetsfulla svaret om Kims brev

Pressuppbådet som samlats utanför Vita huset vid Dudas besök var också nyfikna på USA:s relation till Nordkorea – och vad som stod i det brev som Donald Trump påstod att han fått från Kim Jong Un tidigare i veckan. 

– Han skrev ett väldigt fint brev. Det var oväntat. En vacker dag får du veta vad som stod där. Kanske berättar jag om hundra år, kanske om två veckor. 

– Det var väldigt varmt och fint och jag uppskattade det. 

Trump sa även i samband med Polen-besöket att han kommer att träffa Rysslands president Vladimir Putin på nytt under G20-mötet i Osaka senare i juni.