Kungen kommer leda konseljen Foto: Bobbo Lauhage
Kungen kommer leda konseljen Foto: Bobbo Lauhage

Då meddelas namn och titel för prinsen

Publicerad

Vanligtvis dröjer det en eller ett par dagar innan kungliga föräldrar i fråga offentliggör ett nyfötts barn namn.

Detta görs då i samband med en konselj, ett möte där statschefen, alltså kungen, är ordförande.

Konseljen efter den nya prinsens födelse kommer att hållas under torsdagen, klockan 11.15.

 

LÄS MER: Prinsens namn blir Alexander

I grunden är en konselj ett möte där statschefen är ordförande, och mötet som sådant har sällan någonting att göra med kungliga nedkomster.

Det vanliga är att så kallade informationskonseljer hålls tre till fyra gånger per år. Då informeras statschefen av statsministern om rikets angelägenheter. Det är även vid en konselj som ett officiellt regeringsskifte sker.

Efter en kunglig nedkomst hålls dock alltid en konselj. Utöver statsministern närvarar även talmannen, som officiellt har en högre rang än statsministern.

Under morgondagens konselj kommer bland andra talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfven samt överhovmästarinna Kirstine von Blixen-Finecke att närvara.

 

Skjuter salut vid lunch

I regel hålls konseljen, efter en kunglig födsel, på det Kungliga slottet i Stockholm, så även under torsdagen.

Kungen, som är konseljens ordförande, meddelar under mötet barnets titel, namn och tilltalsnamn.

Denna information förs senare vidare och offentliggörs strax före klockan 11.30 av Riksmarskalk Svante Lindqvist.

Efter att konseljen har avslutats kommer Försvarsmakten att skjuta salut vid 12.00. Man skjuter då 21 skott från Skeppsholmens salutstation i Stockholm, samt från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Allmänheten får gratulera

Senare under dagen, vid 12.15 kommer också Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, att hållas. Inbjudna gäster är enligt hovet den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och det officiella Sverige samt Hovets personal.

Under morgondagen kommer även allmänheten att ha möjlighet att gratulera kronprinsessparet.

I Rikssalen på Kungliga slottet kommer det under morgondagen att finnas gratulationslistor, som allmänheten kan skriva på mellan 13.00–16.00.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag