Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Obamas kritik till Trump: "Avfärdar framtiden"

USA:s president Donald Trump meddelar sitt beslut angående Parisavtalet i kväll svensk tid.
Foto: OLIVIER DOULIERY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel är två av ledarna som har protesterat mot Donald Trumps beslut.
Foto: ARMANDO BABANI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Trump tillsammans med chefen för miljömyndigheten – klimatförnekaren Scott Pruitt.
Foto: RON SACHS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Beslutet är ännu ett steg i nedmonteringen av den politiken som Barack Obama drev som president.
Foto: OLIVIER DOULIERY / ALL OVER PRESS/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Donald Trump.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump bryter den internationella överenskommelsen för att rädda klimatet.

Den amerikanske presidenten motiverar det kontroversiella beskedet med att Parisavtalet missgynnar det amerikanska folket.

– Vi lämnar Parisavtalet och börjar förhandla om ett nytt avtal, säger han vid en presskonferens.

Sent under torsdagskvällen lämnade flera världsledare ett gemensamt uttalande att klimatavtalet inte är omförhandlingsbart.

Larmen om rekordtemperaturer i Arktis och snabbt smältande polarisar har gjort att klimatförändringar och den globala uppvärmningen är högt prioriterade frågor på många världsledares agendor i dag.

Samtidigt meddelade USA:s president Donald Trump vid en presskonferens utanför Vita huset i Washington på torsdagseftermiddagen lokal tid att han kommer lämna Parisavtalet - som stöds av samtliga stater i världen förutom Nicaragua och Syrien.

– Jag kan inte stödja ett avtal som straffar USA, vilket det gör, säger Donald Trump.

Han fortsatte sedan med att förklara hur Parisavtalet missgynnar den amerikanska befolkningen, försämrar den amerikanska ekonomin och leder till att miljontals jobb försvinner från USA:

– Det här avtalet handlar mindre om klimat och mer om att andra länder ska få ökad finansiell makt över USA. Cynikern skulle säga att enda anledning de andra länderna vill att vi behåller det här avtalet är för att de vill fortsätta se oss lida.

"Det har inte hänt på många år"

Den amerikanske presidenten betonade att USA kommer ha ren luft och rent vatten, utan att försaka kol, naturgas eller järn- och stålindustrin.

– Vi har ett stort öppnande om några dagar av en ny gruva, det har inte hänt på många år, säger han.

Reaktionerna från omvärlden på det kontroversiella beskedet lät inte vänta på sig.

– Trumpadministrationen ansluter sig till den handfull länder som avfärdar framtiden genom att dra sig ur klimatavtalet, säger tidigare amerikanske presidenten Barack Obama till AP.

Utrikesminister Margot Wallström skrev på Twitter att Trumps beslut innebär förlorade jobb och tillväxt inom den gröna ekonomin. 

https://twitter.com/margotwallstrom/status/870371327999430661?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fnyheter%2Fvarlden%2Fvarldens-ledare-slar-ner-pa-trumps-beslut%2F

"Inte omförhandlingsbart"

Sent under torsdagskvällen lämnade ledarna för Frankrike, Tyskland och Italien ett gemensamt uttalande där de säger att klimatavtalet inte är omförhandlingsbart, rapporterar bland annat nyhetsbyrån AP.

https://twitter.com/AP/status/870381220449923073

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron ha berättat just detta för Donald Trump under ett telefonsamtal.

Öppet brev från nordiska ledarna

Inför beslutet försökte ledare från hela världen att uppmana presidenten att inte lämna Parisavtalet.

Stefan Löfven och hans fyra nordiska statsministerkollegor publicerade under torsdagen ett öppet brev till Donald Trump där de uppmanade honom att "fatta rätt beslut" och inse vikten av att rädda klimatet.

"I Paris i december 2015 gav världens ledare ett löfte. Till våra barn. Till framtida generationer. Till världen. Vi måste minska den globala uppvärmningen. Konsekvenserna syns redan tydligt på delar av vår planet. Det är av avgörande betydelse att alla parter håller fast vid Paris-avtalet." skriver de i brevet.

Parisavtalet

Avtalet skrevs under av nästan 200 länder i Paris 2015 och syftar till att begränsa global uppvärmning genom att drastiskt minska utsläppen av koldioxid och andra utsläpp från förbränningen av fossila bränslen.

Genom pakten har USA gått med på att minska sina utsläpp med 26 till 28 procent från 2005 års nivåer vid 2025.

Källa: Reuters

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.