Då kommer nästa askvåg över Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Askmolnet drar tillfälligt bort på söndagen - men sent under måndagskvällen kommer en kraftig andra våg in över Sverige igen.
- Askmolnet kommer in över Norge på måndagen och sprider sig sedan österut över Sverige, säger Börje Johansson som är meteorolog på norska Meteorologisk Institutt.
Norska Meteoroligisk Institutt har gjort en prognos som sträcker sig fram till på tisdag. Prognosen är baserad på uppgifter från brittiska Met Office, och bygger på att aktiviteten i vulkanglaciären håller sig på samma nivå som i dagsläget.
- Generellt ser man att askmolnet sakta rör sig söderut. Under söndagen blir det en kortvarig förbättring, men under måndagen ser vi att askmoln på nytt kommer in över Norge, säger Börje Johansson.

Täcks av askmoln

På måndagskvällen kommer askmolnet att röra sig in över Sverige.
- Enligt vår prognos sprider sig askmolnet österut och når västkusten och Göteborg sent under måndagskvällen. Under tisdagen ser större delen av Sverige ut att täckas av askmoln, säger Börje Johansson.

Fotnot: I tv-klippet i denna artikel visas tiden för när askan drar in över Sverige högst upp till vänster i bild.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag