Hans Roslings självbiografi kommer i november. Foto: HENRIK MONTGOMERY/ TT / TT NYHETSBYRÅNHans Roslings självbiografi kommer i november. Foto: HENRIK MONTGOMERY/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Roslings självbiografi kommer i november. Foto: HENRIK MONTGOMERY/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Rosling gjorde sig känd som en mästare på att hålla föreläsningar. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURESHans Rosling gjorde sig känd som en mästare på att hålla föreläsningar. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Hans Rosling gjorde sig känd som en mästare på att hålla föreläsningar. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Då kommer Hans Roslings memoarer

Publicerad

Under sitt sista år i livet hann Hans Rosling börja skriva på två nya böcker.

Hans självbiografi utkommer redan om fyra veckor – skriven i samarbete med journalisten Fanny Härgestam.

– Jag är väldigt glad att Hans fick tid att slutföra sina memoarer, säger hans änka Agneta Rosling. 

Hans Rosling gick bort i februari i år efter att ha fått diagnosen cancer i bukspottskörteln.

Han var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet i Stockholm.

Hans Roslings uppmärksammade föreläsningar i global utveckling och flyktingar drog stor publik.

Det är DN som skriver att självbiografin ”Hur jag lärde mig förstå världen” utkommer den 9 november. 

Enligt förlaget är det historien om en ung man från enkla förhållanden, som tar sig ut i världen och med vetenskapens hjälp förklara den på nytt. 

Memoarerna påstås vara en öppen och personlig berättelse om Hans Roslings liv och hans svåraste beslut – ”oavsett om de fattades i akutrummet i Nacala i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i familjevardagen”.

 

LÄS MER: Paret bakom Hans Roslings braksuccé 

Agneta Rosling med maken Hans.Foto: JULIA DANSARIE

”Är väldigt glad”

– Jag är väldigt glad att Hans fick tid att slutföra sina memoarer. De ger en levande bild av Hans som person, hans viktiga arbete och vårt liv tillsammans, säger Hans Roslings änka Agneta Rosling i ett pressmeddelande från förlaget.

Självbiografin är gjord tillsammans med journalisten Fanny Härgestam.

– De frågor som han brann för är så viktiga, och hans kunskap var så stor. Dessutom var han en otrolig person – rolig, nyfiken, charmig. Jag kände mig aldrig trött, utan snarare uppiggad efter våra samtal som ofta varade i timmar, skriver hon i ett mejl till DN.

Hans Roslings son Ola och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund.Foto: LISA MATTISSON

Skrev bok ihop med sonen 

Sedan tidigare är det känt att Hans Rosling in i det sista även skrev på boken ”Factfulness”.

Den kretsar kring varför människor har svårt att förstå världen – och vad som kan göras åt det. 

”Factfulness” släpps nästa vår. Den är skriven av Hans Rosling och medgrundarna till stiftelsen Gapminder, det vill säga sonen Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag