Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Palmebeslut före 1 juli – mordåtal kan väckas

Senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Olof Palme blev skjuten till döds.Foto: Rolf Adlercreutz / TT
Åklagare Krister Petersson kommer ge ett beslut om åtalsfrågan i Palmeutredningen före den 1 juli.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Palmeåklagaren Krister Petersson har tidigare sagt att han ska fatta beslut om åtalsfrågan i utredningen under 2020.

Nu uppger åklagarmyndigheten att ett beslut väntas presenteras före den 1 juli.

Det är 34 år sedan statsminister Olof Palme sköts till döds i centrala Stockholm.

I februari uppgav Palmeåklagaren Krister Petersson för SVT:s Veckans brott att han skulle fatta beslut i åtalsfrågan ”under det första halvåret” av 2020.

Om inget åtal väcks kommer Palmeutredningen att läggas ner, sa Petersson.

– Vi jobbar vidare och räknar med att vi ska kunna nå en lösning på det här, sa han till Expressen då.

Nu meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att ”åklagaren har för avsikt att fatta beslut i åtalsfrågan i Palmeutredningen före den 1 juli” och att det kommer bjudas in till en digital pressträff inför beslutet.

Expressen har sökt åklagare Krister Petersson och polisens spaningsledare Hans Melander under fredagen.

Har återvänt till mordplatsen

Efter Peterssons tidigare besked har spaningsledaren Hans Melander sagt att de arbetar med ett huvudspår, och att en viktig nyckel i utredningen har varit att återvända till mordplatsen.

– Vi gjorde en nystart med ny personal och kom fram till att gå tillbaka till brottsplatsen och titta efter nya infallsvinklar, i stället för att titta för mycket på tips och teorier som mer är kopplade till motivbilden än till själva händelsen, har Melander sagt till Veckans brott.

Ett av spåren i utredningen är uppgifterna kring den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som dog år 2000. Som Expressen tidigare rapporterat har flera förhör hållits med personer i mannens närhet.

– Det finns många personer som gör inspel och teorier men det är inget jag kommenterar just nu, har Krister Petersson sagt till Expressen om uppgifterna.

Åklagare och polis har inte velat kommentera något av spåren. Enligt journalisten och författaren Lars Borgnäs finns uppgifter om att lösningen pekar mot Sydafrika.

– Man kommer peka på att de ansvariga fanns i Sydafrika, och man namnger en grupp sydafrikanska agenter som sannolikt utförde mordet. Men det kommer inte bli något åtal, har Borgnäs tidigare sagt till Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.