Då kan plastsugrör totalförbjudas i EU

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Om allt går vägen kommer bland annat alla plastsugrör att förbjudas i EU från och med år 2021.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Alla plastmuggar som är gjorda av expanderad polystyren kommer att förbjudas från och med 2021 om EU-medlemmarnas plastavtal blir godkänt.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Karolina Skog (MP), miljöminister.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

2021 kan vissa engångsplaster vara helt förbjudna. 

Det står klart när EU:s medlemsländer nu kommit fram till ett plastavtal, uppger TT.

EU-medlemsländerna har nu kommit fram till en provisorisk överenskommelse med EU-kommissionen och EU-parlamentet gällande förbud på bland annat plastbestick, sugrör och matförpackningar. Det gäller inte alla typer av engångsplaster, utan de produkter som är tillverkade av expanderad polystyren. 

– Det som sticker ut är hur snabbt det har gått att ta fram en helt ny lagstiftning, det är unikt att det har gått så fort. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett så stort tryck i från allmänheten i alla medlemsstater, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till TT.

Alla överens

En annan utmärkande faktor för överenskommelsen är att alla medlemsländer är för avtalet, enligt Skog.

– Ofta finns det annars länder som brukar hålla emot, men så har inte varit fallet denna gång, säger hon.

Skog säger också att det viktigaste är att det blir förbud på de produkter som har gett upphov till den värsta nedskräpningen. 

– Nu får vi ett regelverk på plats och det betyder att det blir ganska enkelt att lägga till fler produkter på den listan. Alltså kommer man kunna följa den tekniska utvecklingen och lägga till produkter på förbudslistan när det dyker upp nya ersättningsmaterial, säger Skog. 

Ville förbjuda alla plastmuggar

Från Sveriges sida fanns det förhoppningar om att förbjuda alla typer av plastmuggar, men så blev det inte.

– Några fler produkter hade enligt vår linje kunnat hamna på listan, men det kanske de gör framöver i stället, säger Skog.

Nu återstår bara formella godkännanden från EU-parlamentet och medlemsländerna före det nya plastförbudet blir verklighet från och med år 2021.

Några av åtgärderna i plastavtalet

– Medlemsländerna tvingas minska användningen av livsmedelsbehållare och muggar genom nationella minskningsmål.


– Förbud mot plast i vissa produkter “om alternativ finns lätt tillgängliga och överkomligt”. Det gäller för bomullspinnar, bestick, tallrikar, sugrör, omrörare och ballongpinnar. 


– Plastmuggar och matförpackningar som har tillverkats av expanderad polystyren förbjuds.


– Tillverkarna ska bidra till att täcka kostnader för avfallshantering och sanering för livsmedelsbehållare, förpackningar, muggar, våtservetter, ballonger, tunna plastkassar, cigarettfilter och fimpar.


– Tillverkare av fiskeredskap i plast behöver täcka kostnaderna för insamling av avfall från mottagningsanordningar i hamnar och för transport och behandling av avfallet.


Källa: EU-parlamentet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.