Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då kan håltimmarna i skolan försvinna

Foto: CHRISTER WAHLGREN / FOTOGRAF © CHRISTER WAHLGREN
Foto: OKÄND / OKÄND
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu kan håltimmarna försvinna från den svenska skolan.

Utbildningsminister Gustav Fridolin går i bräschen för att ändra i skolförordningen. Ett förslag, om det går igenom, som kan börja gälla redan under nästa läsår.

– Håltimmar är ett otyg. Grundregeln ska alltid vara sammanhållna skoldagar, säger han till Aftonbladet.

2017 kom svaren från en stor Sifo-undersökning om den svenska skolan. 

Den visade alarmerande siffror.

Runt 18 000 elever drogs med en osammanhängande frånvaro på mer än 20 procent av den sammantagna skoltiden. Orsaken, till viss del, håltimmar. 

Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, kallar håltimmarna för "ett otyg".Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT NYHETSBYRÅN

Fridolin: "Ett otyg"

Men nu kan det bli ett slut på håltimmar, som anses var just en orsak till att många elever struntar i intilliggande lektioner – och därmed får ogiltig frånvaro. 

Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, kallar håltimmarna för "ett otyg".

Nu vill han ändra i skolförordningen och se till att det blir sammanhållna skoldagar – utan några håltimmar. Särskilt kritisk är Gustav Fridolin mot vissa friskolor. Han menar att de har satt det i system att inte ta in vikarier och ha en bra organisation för den schemalagda skoltiden. 

Kan träda i kraft redan nästa år

– Att alltid låta en sjuk lärare innebära att det blir en håltimme, det sätter press på lärare att veta att blir jag sjuk så får mina elever ingen utbildning alls, säger han till Aftonbladet.

Redan under nästa läsår hoppas utbildningsministern att det nya förslaget ska kunna börja gälla i landets skolor. 

– Det där med att stycka sönder arbetsdagen där man plötsligt har en timme när man inte vet vad som förväntas av en, det gör skoldagen tuffare och slår hårdast med de som har det svårast med motivationen. Det finns tyvärr ett samband mellan håltimmar och skolk, säger Gustav Fridoliv till tidningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.