På tisdag kan ett rejält snöväder dra in. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNPå tisdag kan ett rejält snöväder dra in. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
På tisdag kan ett rejält snöväder dra in.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, kan snövädret hålla i sig några dagar. Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSENJohan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, kan snövädret hålla i sig några dagar. Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN
Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, kan snövädret hålla i sig några dagar.  Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN

Då drar snön in – i hela landet

Publicerad

Vi går mot ljusare tider – ute är det dock fortsatt jämngrått.

Men Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, menar att det snart blir ändring på det. 

Då kommer snön i södra Sverige att lysa upp.

– På tisdag drar det första rejäla snövädret in. Då blir det alltså vinterväder i princip i hela landet.

Ett vinterhögtryck ligger över Sverige just nu. 

Det innebär grått väder, låga moln och låga temperaturer – det sistnämnda i alla fall i de norra delarna av landet.

Under helgen blir det mestadels mulet i söder och i norr blir det till och med ännu gråare. 

– Det har varit locket på i södra Sverige. Sedan har det varit fina vintervädret i norr och jäkligt kallt på sina ställen. Men nu breder det här locket ut sig alltmer även norrut, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Temperaturerna lär hamna kring noll- eller några minusgrader i söder. I norr blir det kallare med en temperatur på runt tio minusgrader, men den kommer att sjunka i takt med att molntäcket expanderar.

LÄS MER: Lokala och regionala väderprognoser 

”Kan bli riktigt stökigt”

I början av veckan blir det tilltagande sydvindar i stort sett i hela landet. 

Hittills har vintern varit snöfattig på många håll. Men i nästa vecka närmar sig ett lågtryck västerifrån – något som kan föra med sig snö.

Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: YLWA YNGVESSON

– Ett nederbördsområde närmar sig från väster, och på tisdag kan det bli riktigt stökigt väder i stort sett i hela landet. Då kan vi se fram emot lite varningar och problem i trafiken, menar Johan Groth.

– Detta kan hålla i sig några dagar. Snön kommer inte att smälta bort direkt. Det blir en mer vinteraktig period.

Men ska det inte bli en massa plusgrader och regn i samband med sydvindar?

– Kall luft har gått ner från Ryssland till Vitryssland, och svänger upp och når oss. Därför får vi inga varma vindar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag