Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Då började Obama prata mer med mig"

"Mina vänner brukar reta mig för hur jag såg ut när jag kom till Sverige. Jag såg ut som en mormor i mina dräkter och hårt uppsatta hår för att försöka se äldre ut", förklarar amerikanska ambassadörsfrun Natalia Brzezinski, som nu säger sig ha hittat en egen stil. Foto: Cornelia Nordström

Vad gör man om ens lilla dotter har stora sömnproblem och håller en vaken om nätterna?

Natalia Brzezinski använde vargtimmarna till att googla på Ipaden efter intressanta svenskar att intervjua.

– Sedan bad jag dessa personer att introducera mig för andra spännande människor och efter ett tag hade jag byggt upp ett bra nätverk här i Sverige, säger den 31-åriga bloggaren och amerikanska ambassadörshustrun.

 

Läs en längre version av intervjun här.

Ger aldrig upp men är otålig

NAMN: Natalia Brzezinski.

ÅLDER: 31.

YRKE: Bloggar på "The Local Sweden" och tillsammans med maken på: blogs.usembassy.gov/sweden/

BOR: I amerikanska ambassadens residens Villa Åkerlund i Stockholm.

FAMILJ: Gift med USA:s Sverigeambassadör Mark Brzezinski, 49. Dotter, snart 6. Adoptivbror som pluggar i Sverige och bor hos familjen.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I det mångkulturella South Side i Chicago.

MAMMA ÄR: Maria, 57. Läste en vidareutbildning i företagsekonomi om kvällar och nätter. Ansvarar för budgeten i en stadsdel i Chicago.

PAPPA ÄR: Krzysztof, 64. Driver företag i byggbranschen.

UTBILDNING: Pluggat internationella relationer med fokus på EU på universitet i USA och Danmark.

KARRIÄR: Har jobbat för John Kerry. Hamnade trea på Resumés rankning "Näringslivets 150 superkommunikatörer" (2014). Har skrivit för Huffington Post och Passion för business.

AKTUELL: Bloggar, twittrar, håller föredrag, modererar panelsamtal.

GODA EGENSKAPER: "Ger med min bakgrund som professionell konståkare aldrig upp".

SÄMRE EGENSKAPER: "Väldigt otålig och kan nog uppfattas som lite för på".

HISSAR: "Att få leva i ett samhälle som bejakar jämlikhet och omfamnar mångfald".

DISSAR: "Baksidan med det öppna samhället är att det fortfarande är svårt att vara annorlunda och våga sticka ut. Jag förstår att det är svårt för många unga att förhålla sig till de ofta dubbla budskap som finns".

Min drömmiddag

Marie Curie

Polskfödd Nobelpristagare i fysik och kemi. "Hon var den första kvinnan som tilldelades ett Nobelpris".

Eleanor Roosevelt

Amerikansk FN-delegat och presidenthustru. "Jag ser upp till henne".

Katharine Hepburn

Oscarsnominerad skådespelerska. "Hon visste allt ifrån hur man ska klä sig till hur man ska uppträda".

Drottning Kristina

Svensk 1600-talsregent. "Hon formade sin egen väg; hade mansskor, var visionär och ville göra sitt land mer intellektuellt".

■ Det äte och dricker vi

"En underbar sommarmåltid som avnjuts i den svenska skärgården. Vi skulle ha en färsk sallad med svenska kräftor, perfekta hamburgare som på en amerikansk grillfest à la 4 juli och äppelpaj och fruktsorbet till dessert".

PS. Så var mötet

■ Vi möts för första gången på riktigt i det amerikanska residenset Villa Åkerlund på Djurgården i Stockholm efter att ha följt varandra på Facebook och Instagram i något år. Natalia Brzezinski är otroligt bra på att bygga nätverk och via hennes blogg och andra sociala medier har Expressen fått flera nyhetsuppslag om ambassadörsparets engagemang.

■ Serveringspersonal ställer fram minibiskvier och häller upp kaffe och mineralvatten i biblioteket. Här finns fotografier från Natalias och Marks vigsel och Obamas Sverigebesök. Dessutom hänger det i alla rum modern konst från Chicago, som Natalia själv valt ut.

■ Natalia väjer inte för några frågor - och journalist som hon är kan hon inte låta bli att fråga fotograf Cornelia och mig ett och annat. Hon är ett superproffs vid plåtningen och poserar självsäkert ända till dess att Cornelia Nordström är helt nöjd.

■ Efteråt ska paret Brzezinski äta lunch med HM:s styrelseordförande Stefan Persson. Någon timme senare instagrammar Natalia med en bild på kvartetten: "Fun & fascinating lunch discussions with Stefan & Denise Persson today! @hm".

Din man Mark Brzezinski har berättat att ni "sålde bilen, tömde huset och for" när ni anlände till Stockholm 2011. Har ni tagit hit era grejer nu?

– Nja, det mesta av vårt bohag är nog magasinerat. Jag var 26 år, vi hade en 1,5-åring med oss, hade bara varit gifta i två år... Även om alla ambassadörer har olika bakgrund så skiljer nog Mark och jag oss från många andra. När vi fick det här erbjudandet kändes det som den största "en gång i livet"-möjlighet vi kunde tänka oss.

– Mark och jag har båda europeiska rötter och kontakter; Mark är specialist på transatlantiska relationer och jag pluggade EU-kunskap i Danmark 2004 och har skrivit om Sverige och förskolorna och jämställdhetsarbetet i Huffington Post.

– Jag lär mig massor här! Jag tror att det är det modern diplomati handlar om. Vad kan vi ta med oss från Amerika som kan tänkas vara användbart i Sverige och vad i Sverige kan tillföra saker i USA?

Så vad hoppas du kunna lära oss?

– Oj, det är en knepig fråga! Jag skulle vilja att svenskar blev ännu bättre på att berätta för resten av världen om alla de bra saker ni gör. Tidigare har jag felaktigt citerats om att jag inte skulle gilla jantelagen, men ingenstans i världen har jag mött så framgångsrika, sofistikerade och samtidigt så ödmjuka personer som här i Sverige. Det är vackert. Ibland tycker jag dock att ni borde kommunicera ännu mer att Stockholm var den första gröna huvudstaden i EU, att ni är så miljövänliga, värderingarna ni har och ert globala medvetande.

– När det gäller kvinnor, och då särskilt kvinnors företagande, är det viktigt att våga ta plats. I Sverige har ni både könsnormen och den kulturella normen att förhålla er till, som går ut på att inte framhålla sig själv för mycket.

Svensk Damtidning frågade dig om ditt utseende. Hur stor roll spelar ytan?

– Mina föräldrar har lärt mig att du även om du inte har mycket pengar måste visa respekt. Håret ska vara i ordning och så. Det handlar mer om att jag vill visa respekt mot mitt värdland än om att försöka se snygg ut.

– Att uppdatera med bilder på mig själv och Mark i olika sammanhang är ett sätt att synliggöra vad vi gör. Det är det mest fantastiska som har hänt med diplomatin och politiken på senare år, att vi har fått sociala medier som verktyg.

– Tidigare fick jag ofta frågan "vad gör egentligen en ambassadör?". Det undrar folk inte längre, för många följer Marks och min blogg och ser vad jag Instagrammar om.

"Mina vänner brukar reta mig för hur jag såg ut när jag kom till Sverige. Jag såg ut som en mormor i mina dräkter och hårt uppsatta hår för att försöka se äldre ut", säger den amerikanska ambassadörsfrun Natalia Brzezinski, som nu säger sig ha hittat en egen stil. Foto: Cornelia Nordström
Expressens reporter Karin Sörbring möter Natalia Przezinski i det amerikanska residenset Villa Åkerlund på Djurgården. Serveringspersonalen ställer fram minibiskvier och häller upp kaffe i biblioteket. Foto: Cornelia Nordström
"Att uppdatera med bilder på mig själv och Mark i olika sammanhang är ett sätt att synliggöra vad vi gör", säger ambassadörshustrun. Foto: Cornelia Nordström
"Jag var ett nyckelbarn som lämnades ensam några timmar då och då redan som fem-sexåring", berättar Natalia Brzezinski. Foto: Cornelia Nordström

Du visade mig bilder från president Obamas Sverigebesök för 1,5 år sedan?

– Jag minns att min man och jag hade planerat vem av oss som skulle säga vad i och med att Carl Bildt och andra ville hinna prata med honom. Men när presidenten öppnade dörren och liksom studsade nerför trappan fick jag tårar i ögonen. Han påminde mig om mitt eget ursprung. Det här var ingen rik man, det här var en man som kämpat i sin barndom. Obama fick mig att tänka på mina egna föräldrars hårda arbete för mig.

– Jag fick inte fram ett ord och blev så generad. Till slut stammade jag fram att jag också kommer från Chicago. Då började Obama prata mer med mig och jag hade bara förväntat mig två minuters konversation. Först i efterhand kunde jag erinra mig vad vi egentligen talade om.

Berätta om omställningen när du som 14-åring flyttade från Chicagos mångkulturella södra förorter till en finare förort utanför stan?

– Jag var ett nyckelbarn som lämnades ensam några timmar då och då redan som fem-sexåring. Människorna i vårt kvarter var väldigt fattiga, de kämpade konstant. Men jag älskade den perioden i mitt liv och den formade mig mycket mer än vad det gjorde att leva i ett tryggt övre medelklassområde där allt var lätt, alla hade flotta bilar, de flesta såg likadana ut. Att flytta till en nästan helvit förort blev en kulturkrock för mig. Jag är så tacksam för mina rötter. Värderingarna är de samma som under mina första uppväxtår.

Du skrev i en krönika att din mamma var frånvarande mycket och att det bidrog till att du gjorde ett annat val?

– Ja, jag var obetald praktikant på pressavdelningen i senaten och slogs av hur långa arbetsdagar folk hade. Det var en kamp nog att ha en relation och kunna planera vårt bröllop under de villkoren! Jag minns att jag diskuterade detta med min man och hans syster. Det blir bara svårare att få ihop livspusslet ju längre tiden går och du vill inte vakna upp en dag och upptäcka att det är för sent.

– När vi ska ha middag älskar min dotter att uppträda. Då kan hon ställa sig på en stol och säga att hon ska hålla tal, precis som sin mamma. Det gör mig glad. Jag vill att hon ska se att både jag och min man jobbar, att hennes pappa står i köket och att jag kommer hem sent någon gång för att jag varit på ett möte. Att bo i Sverige har varit fantastiskt också i det avseendet.

Mark sa i en intervju att han omedelbart blev förälskad när ni var på samma bal i Monaco. Vad var det som gjorde dig säker på att han var din blivande make?

– Jag har aldrig mött en varmare, ärligare person med så mycket integritet. Mark är otroligt engagerad i att tjäna allmänheten och har inga materiella mål, han vill bara hjälpa folk. När vi dejtade ringde han alltid på avtalad tid och han var en sådan gentleman. Detta var under internetdejting-eran och var verkligen inte vanligt i USA! Dessutom hade vi stort intellektuellt utbyte av varandra och kunde prata i timmar.

Det är inte givet att man lyckas uppnå jämställdhet i en relation med 19 års åldersskillnad?

– Mark har aldrig noterat åldersskillnaden. Jag, däremot, behövde hitta mig själv, min röst och mitt självförtroende. Mark brukar säga att jag fick dessa pusselbitar på plats i Sverige. Vi kom hit när jag var hyfsat nybliven mamma och jag fick umgås med så många starka kvinnor. Det har varit jättebra för vårt äktenskap också. På helgerna är det Mark som tar med vår dotter på alla aktiviteter.

– Det var en utmaning i den här rollen också, för det är Mark som är ambassadören, jag är hustrun eller sidekicken. Så kändes det åtminstone till en början. Men Mark jobbar alltid med att jag ska känna mig inkluderad, från små saker som att mitt namn också står på inbjudningar till att framhålla mitt arbete. Genomför han någon av mina idéer är Mark noga med att berätta att det var mitt initiativ.