Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cyperns justitieminister avgår efter uppror kring seriemördaren

Ex-militären Nikos Metaxas misstänks för ett flertal mordFoto: - / AFP FACEBOOK PAGE OF NICOS METAXAS
Cypriotisk polis söker efter kroppar i en sjö. Nikos Metaxas har erkänt sju kvinnomord i polisförhörFoto: PETROS KARADJIAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Cyperns justitieminister meddelade på torsdagen att han avgår skriver Reuters.

Det efter att ett uppror kring hur polisen hanterade försvinnanden av utländska kvinnor, kvinnor som sedan föll offer för en seriemördare. 

Fyra kvinnor har hittats mördade på Cypern de senaste tre veckorna. Kropparna var dumpade på tre platser väster om huvudstaden Nicosia, två i ett övergivet gruvschakt, cirka tre mil utanför huvudstaden Nicosia, och en på en skjutbana utanför huvudstaden.   

Två av offren ska vara två flickor som var sex och åtta år gamla.

Militärofficeren Nikos Metaxas, 35, har i polisförhör erkänt sju kvinnomord. Han ska ha träffat kvinnorna på en dejtingsajt på nätet.

Han har berättat för polisen att han dumpat tre mordoffer i en konstgjord sjö utanför Nicosia. Kropparna ska han ha lagt i tre olika resväskor. 

Under lördagen hittades två väskor som misstänks innehålla kvarlevor på botten av sjön.   

Polisen fruktar att seriemördaren kan ligga bakom 30 olösta mord, enligt The Times.  

Kritik mot polisen

Ett uppror har startat på Cypern och många är stark kritiska till hur polisen hanterat försvinnanden av de utländska kvinnor som blev offer för den misstänkte seriemördaren, vars handlingar gick under radarn i nästan tre år. 

En aktivistgrupp har anklagat poliserna för att inte ha gjort sitt jobb tillräckligt grundligt då kvinnorna som upptäcktes i gruvschaktet anmäldes som försvunna redan för ett år sedan. 

Nu skriver Reuters att landets försvarsminister Ionas Nicolaou avgår. 

– Jag informerade presidenten att jag avgår på grund av politiskt känsliga skäl.

Polisen lyckades spåra och gripa Metaxas i förra veckan genom att kartlägga ett av mordoffrens, Marry Rose Tiburcios, 38, onlineaktivitet. 

En mor och dotter från Rumänien tros vara den misstänkte seriemördarens första offer. De försvann i september 2016, och de sista offren, från Filippinerna, omkring augusti 2018.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.