Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cyklonen i sydöstra Afrika har drabbat 2,6 miljoner människor

Staden Beira i Moçambique med över en halv miljon invånare är helt utslagen efter den tropiska cyklonen Idais härjningar. Foto: DENIS ONYODI
Foto: JOSH ESTEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Cyklonen Idai har med kraft drabbat mer än 2,6 miljoner människor i Moçambique, Malawi och Zimbabwe.

Här är det vi vet om katastrofen som FN kallar ”en av de värsta väderrelaterade” som inträffat på södra halvklotet.

Vindhastigheter upp till 170 km/h, massiva regn och översvämningar upp till sex meter drabbade länderna vid Afrikas östra kust när den tropiska cyklonen Idai svepte in under två dagar i mars.

Moçambique mest utsatt 

Hårdast har Moçambique i sydöstra Afrika utsatts. Minst 400 000 människor har blivit hemlösa och mer än 1 000 befaras ha dött enbart i Moçambique, enligt landets president Filipe Nyusi.

Staden Beira i Moçambique med över 500 000 invånare har till 90 procent förintats, enligt hjälporganisationer på plats. Nationen utlyste några dagar efter katastrofen tre dagars landssorg.

– Många människor är i desperata situationer, flera tusen kämpar för sina liv, sitter på hustak, i träd och andra upphöjda platser. Det omfattar familjer och givetvis många barn, säger Christophe Boulierac, talesperson för FN:s barnfond Unicef.

Zimbabwe och Malawi också drabbade

Cyklonen gick hårt åt även grannländerna Zimbabwe och Malawi. Medierna i Zimbabwe rapporterar om minst 1000 döda och minst 20 000 bostadshus som skadats. FN rapporterar att nästan en miljon människor i Malawi hemsöks av cyklonen och att mer än 80 000 människor har tvingats från sina hem.

Översvämningarna tvingar människor från sina hem i Moçambique. Foto: DENIS ONYODI / IFRC / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

FN och EU ger katastrofhjälp 

Många olika hjälporganisationer har satt i gång sin katastrofhjälp. Förenta Nationernas World Food Programme (WFP) mobiliserar hjälp för 600 000 människor de närmaste veckorna. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har skickat fem personer på begäran av FN.

EU kommer att leverera katastrofhjälp för 3,5 miljoner euro, cirka 36 miljoner kronor, till Moçambique, Malawi och Zimbabwe för nödbostäder, hygien, sanitet och hälso- och sjukvård. Storbritannien och Förenade Arabemiraten har också lovat stöd.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/moçambique-i-sydostra-afrika/

 

Det här är Moçambique

Moçambique ligger i sydöstra Afrika, har 30,5 miljoner invånare och gränsar mot Tanzania i norr och till Malawi, Zambia och Zimbabwe i väst, i söder mot Sydafrika och Swaziland.

Huvudstad i Moçambique är Maputo med omkring 1,2 miljoner invånare.

I februari 2000 drabbades Moçambique av cyklonen Eline – den värsta på flera årtionden. Då dog 350 människor och över 650 000 blev hemlösa.

Har klimatförändringarna påverkat?

Klimatkrisen som driver på höjda havsnivåer och fler extrema skyfall gör verkningarna av oväder som cykloner allvarligare, enligt experter. Även om det är för tidigt att dra några särskilda slutsatser om cyklonen Idai, som slagit till mot Moçambique, Malawi och Zimbabwe, kommer den destruktiva kraften hos stormarna att öka i framtiden.

Dr Friederike Otto, som forskar om klimatförändringarna vid Oxforduniversitetet i Storbritannien, säger till The Guardian:

– Det finns tre faktorer med stormar som denna: nederbörden, vinden och svallvågorna. Regnnivåerna ökar på grund av klimatförändringarna, och svallvågorna blir kraftigare på grund av havsnivån.