Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cyklonen Debbie drar in över Australien

Airlie Beach på Australiens östkust. Cyklonen Debbie är på väg in men redan nu är vädret ordentligt besvärligt längs kusten.
Foto: Dan Peled/EPA TT NYHETSBYRÅN
– Folk är försiktiga och har tejpat för fönstren, lagt sandsäckar framför dörrar. Det är slut i affärerna, folk handlat för en vecka, säger svenska Lotta Lindgren, 42.
Omkring 30 000 hem är utan el.
Foto: Dan Peled/EPA TT NYHETSBYRÅN
Airlie Beach.
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

Tak blåser av hus, båtar kastas runt i vågorna och tiotusentals hem är utan el.

Cyklonen Debbie har dragit in över Australiens östkust.

– Folk är försiktiga och har tejpat för fönstren, lagt sandsäckar framför dörrar. Det är slut i affärerna, folk handlat för en vecka, säger svenska Lotta Lindgren, 42.

Den värsta cyklonen sedan 2011 drar in över Queensland på Australiens östkust.

Flyg har ställts in, hundratals skolor stängts och riskområden har evakuerats i förebyggande syfte.

Cyklonen Debbie väntas slå som hårdast mot fastlandet vid 06-tiden svensk tid men ovädret ställer till problem redan timmar tidigare.

Vid 04.30-tiden, svensk tid, nådde cyklonen fastlandet mellan Bowen and Airlie Beach.

Vindstyrkor på så mycket som 72 meter per sekund har uppmätts även om själva cyklonen bara rör sig i en hastighet av 3,3 m/s.


https://twitter.com/QPSmedia/status/846533873756356609

Vid 07 gick landets myndigheter ut och meddelade att cyklonen hade nedgraderats, från fyra till tre på en femgradig skala.

Cyklonen har tidigare krävt ett dödsoffer. På tisdagen skadades yterligare en man allvarligt i samband med at en vägg kollapsade i Proserpine. Hans hälsotillstånd är ännu oklart, säger poliskommissionär Ian Stewart till ABC.

Svenska Lotta: Det är slut i affärerna

Svenska Lotta Lindgren bor i ett hus 30 meter från stranden i staden Townsville i Queensland. Under måndagskvällen och natten mot tisdag befarades staden vara en av de platser som skulle drabbas hårdast när cyklonen drog in över fastlandet. Sedan dess har prognosen ändrats något, och i stället slår den till något söderut.

Svenska Lotta Lindgren, 42.

– I går var det jobbigt när vi skulle evakuera, vi visste inte om det skulle slå mot Townsville. Men man är rädd, det kommer att bli enorma skador. Folk är försiktiga och har tejpat för fönstren, lagt sandsäckar framför dörrar. Det är slut i affärerna, folk handlat för en vecka. Batterier och tändstickor är slut.

Den förbättrade prognosen gjorde att de valde att stanna i Townsville, eftersom en evakuering är förenat med andra risker.

– Många har evakuerats till Cairns, där det är säkert. Men om man åker härifrån kan man bli strandad. Det är inte säkert man kan komma tillbaka eftersom man befarar översvämningar.

Svenske Kevin tvingades fly

Svenske Kevin Käll, 22, fick på måndagen fly från Airlie Beach som då klassades som en "röd zon" av polisen och behövde evakueras.

Han kom med en av de sista evakueringsbussarna och lyckades ta sig 20 mil söderut till staden Mackay.

– Det var lite panik när vi behövde fly, det var många som bröt ihop. Stormen är redan här hos oss men inte lika farlig som i Airlie Beach, säger han.

Kevin befinner sig på ett motel och planen nu är att myndigheternas råd – att inte gå ut.

– Vi har bunkrat upp med mat och jag hoppas vi är ganska säkra här men man vet aldrig.


https://twitter.com/QldFES/status/846535018457456640

Cyklonen Debbie värst sedan Yasi 2011

Omkring 30 000 hem är utan el uppger Sky News Australia.

– Man kan inte annat än oroas över vad som kommer härnäst, säger turisten Helena Mo, enligt Sky News Australia.

På en femgradig skala tros Debbie komma in som en 4.

Meteorologiska byrån i Australien befarar att Debbie blir den värsta cyklonen i storlek och styrka sen Yasi 2011.

– Vi räknar med omfattande materiella skador och kraftiga översvämningar, säger Mark Roche på räddningstjänsten i Queensland enligt The Guardian.


https://twitter.com/sunriseon7/status/846519385082609664

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.