Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cyklisterna är värsta olycksgruppen

Varje år kommer 650 skadade cyklister in till sjukhusen.
Foto: Emilia Olofsson
UMEÅ. Cyklisterna är den värsta olycksgruppen för sjukvården i Umeå.
Varje år kommer 650 skadade cyklister in.
Många med svåra skallskador eller benbrott.

Brukar du använda hjälm när du cyklar i trafiken?

När man räknar samman hur stora sjukvårdsresurser olika sorters trafikanter tar i Umeå, är cyklisterna ensamma en lika stor grupp som alla andra tillsammans.
I snitt kommer 650 skadade personer in till sjukhusen i stan varje år.
35 procent har skallskador, 25-30 procent skador på armar och händer.

Kräver hjälmlag

Nu vill Ulf Björnstig, kirurgprofessor vid Nus och Umeå universitet, se en hjälmlag.
–    De flesta som skadar huvudet och råkar ut för exempelvis hjärnskakningar hade skyddats av en hjälm. Alla bör bära cykelhjälm, säger han till Umea.expressen.se.
Andra skrapar upp näsan, hakan och kinderna eller får så kallade asfaltstatueringar.
En annan vanlig skada är benbrotten.
–    Det är ganska naturligt eftersom man tar emot sig med armarna. Då bryter folk handleder och fingrar till exempel, säger han.

Flest singelolyckor

80-85 procent av alla cykelolyckor är singelolyckor. Då har man exempelvis halkat på grund av snö och is eller kört omkull på grund av hål eller gropar i vägen. Bara sex-sju procent kolliderar med motorfordon.
Medelålders män är överrepresenterade i statistiken över cyklister som skadat sig på fyllan.
–    Det finns nog inte en kirurg som jobbar fredag-lördag och inte pysslat med någon som ramlat in i ett staket eller liknande. Man blir lite långsammare att parera fall och det syns tydligt i statistiken över hjärn- och skallskador, säger Ulf Björnstig.

Cykelolyckor inte kända

Polisen får sällan kännedom om cykelolyckorna eftersom de skadade själva uppsöker sjukhus. Men de får in många klagomål från taxi- och bussförare som klagar på cyklister som struntar i att använda lyse. Många tror dessutom att de alltid har företräde vid överfarter, vilket inte är fallet. Någon lag mot ”styrfylla”, finns det inte.
–    Men man kan bli dömd för vårdslöshet i trafik om man ställer till med någonting, säger Torbjörn Lundgren, vikarierande trafikpolischef i Umeå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.