CUF vill få bort lagen om anställningstrygghet

Publicerad
Uppdaterad
CUF vill få bort lagen om anställningstrygghet helt - men partiledningen går emot.
Bara av feghet, anser CUF-ledaren Magnus Andersson.
- Man vågar inte stöta sig med facken, säger han till Expressen.se.
Centerstämman gick längre än partiledningen när det gäller att luckra upp lagen om anställningsskydd (las).
Partilinjen är nu att ta bort turordningsreglerna för företag med få anställda. Men partiets ungdomsförbund vill avskaffa lagen helt.
– Lagen om anställningsskydd är urusel för ungdomarna, speciellt nu i finanskrisen när man ska säga upp folk. Då är det ungdomar som får gå hela tiden, eftersom den som är först in också är först ut, säger Magnus Andersson, ordförande i CUF.

"Fegt"

Att man inte går hela vägen menar CUF-ordföranden Magnus Andersson beror på feghet:
– Alla är egentligen överens om att man borde skrota lagen, men ingen vågar säga det för att man inte vågar stöta sig med facken. Det är ett intressant ställningstagande av ett parti, men också fegt att man inte vågar säga det man egentligen tror på.

Håller inte med

Centerns partisekreterare Anders Flanking håller inte med:
– Jag tycker inte att det är fegt. Jag tycker bara det är en klok modell, säger han och menar att partiet står upp mot fackförbunden.
– Det är snarare så att vi upplevs vara dem i dag som driver de här frågorna om att förändra i arbetsrätten för att gynna anställningar i framför allt småföretag.
Men på längre sikt ser även partisekreteraren framför sig att lagen avskaffas helt och frågorna sköts på mer lokal nivå.
– Nästa steg är lokala avtal mellan fack och företag, säger Anders Flanking.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag