Cuf-medlem utesluten efter larm om övergrepp

En man har blivit utesluten ur Centerpartiets ungdomsförbund efter anklagelser om övergrepp.

En man blev i går utesluten ur Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf.

Förbundets internationella sekreterare Linnea Hylén, 19, är en av flera kvinnor som larmat om mannen och säger att hon utsattes för ett övergrepp:

– Jag vill berätta för att bidra till en förändring. Även om det har vidtagits åtgärder kring den här personen finns det mycket annat som måste göras.

Linnea Hylén, 19, var en av dem som skrev på politikernas upprop i Svenska Dagbladet häromdagen och väljer nu att berätta om en händelse inom Cuf för några år sedan. 

Hon var då minderårig och blev bjuden på alkohol.

– Jag var på ett Cuf-event. Jag sa nej. Jag ville inte ha sex men så blev det ändå. Jag kände att det var ett övergrepp. Han gick mot min vilja. Efteråt var jag väldigt ledsen, för rädd för att anmäla och kände inte att det skulle hjälpa, säger hon.

Avslutade förtroendeuppdrag i Cuf

Linnea berättade dock senare om händelsen för Cuf:s ledning efter att hon fått höra att andra kvinnor drabbats av mannen. Han fick då avsluta alla förtroendeuppdrag inom Cuf, men blev kvar som medlem.

– Vi uppmanade att polisanmäla och försökte ge stöd och reda ut vad som hade hänt. Vi uppmanade honom att avsluta sina uppdrag inom Cuf, vilket han gjorde. Vi gjorde då bedömningen att vi inte kunde gå vidare med ett uteslutningsärende, säger Magnus Ek, förbundsordförande för Cuf.

Mannen blev senare anställd hos Centerpartiet men fick avsluta sin tjänst när partiet fick kännedom om händelserna. Han fortsatte dock engagera sig inom Cuf och siktade mot riksdagen.

– När vi anställde honom hade vi inte den kunskapen. Då hade vi inte anställt honom. Han fick avsluta sin anställning. Vi uppmanade honom väldigt starkt att träda tillbaka, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

Magnus Ek, förbundsordförande för Cuf.
Foto: Centerpartiets ungdomsförbund

Utesluts ur Cuf

Under fredagen inledde Cuf ett uteslutningsärende mot mannen som medlem i Cuf.

– I och med metoo-uppropet fick vi nya uppgifter. Vi fick ytterligare uppgifter om två andra fall. Då hade vi en samlad bedömning om att personen vid ett flertal tillfällen anklagats för att betett sig fullständigt olämpligt mot andra medlemmar. Linneas historia har varit en del i det här, säger Magnus Ek.

På lördagen tog Cuf:s förbundsstyrelse beslutet att mannen utesluts. Han har gått ur partiet och kommer inte ställa upp i valet.

– Jag kan önska att vi hade gått vidare med att utesluta honom redan tidigare. Vi har haft för dålig kommunikation mellan ungdomsförbundet och partiet. Det var ett misstag att vi inte tidigare informerade resten av Centerrörelsen, säger Magnus Ek.

Linnea Hylén säger att hon vill berätta sin historia för att bidra till en förändring.

– Det behövs bättre kontakt mellan Centerpartiet, Cuf och Centerstudenter. Det finns en stor brist på kunskap och en tystnadskultur. Man gör åtgärder men det betyder inte att de är bra. Man tror att det har löst sig och förlitar sig på att lösningarna fungerar, även om de inte gör det. 

Michael Arthursson, partisekreterare i Centern.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Centern har startat internutredning

Partisekreteraren Michael Arthursson säger att partiet även utrett ett annat fall för en tid sedan, där personen fått sluta. Han påpekar att Centern nu har startat en intern utredning.

– Vi kommer gå igenom det här uppropet om det finns några andra fall som berör oss i Centerpartiet. Vi har ett internt arbete med att öka kunskapen och medvetenheten om sexuella trakasserier och kränkningar så att de inte sker. Om det olyckligtvis skulle ske ska vi ha klarare riktlinjer för hur vi ska agera. 

Expressen har varit i kontakt med mannen som blivit utesluten och som har avböjt att kommentera. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.