Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cuf: Fäll Löfven om han går V till mötes

Oförändrat läge • Nyval • Talmansrundor.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

På måndag samlas riksdagens ledamöter för misstroendeomröstningen mot statsminister Stefan Löfven. 

C-ledaren Annie Lööf har meddelat att hon inte tänker fälla Löfven på måndag. 

Men skulle Löfven slopa förslaget om marknadshyror då vill Centerpartiets ungdomsförbund se att Stefan Löfven fälls i voteringen.

– Om han bryter avtalet då kan han inte sitta kvar. Då är förtroendet förbrukat, säger Réka Tolnai, förbundsordförande i Cuf. 

Både Centerpartiet och Liberalerna sagt att de inte tänker rösta bort regeringen i en misstroendeomröstning på måndag. 

Enligt Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Södertörns högskola, kommer både C och L att stå fast vid detta även om regeringen backar från förslaget om fri hyressättning i nyproduktion

– Man löser det och att Annie Lööf får bita i det sura äpplet, samtidigt som hon kommer att visa sig ädel och statsbärande, säger hon i en intervju med Expressen.

Men Réka Tolnai, förbundsordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, vill inte se att Stefan Löfven sitter kvar om han drar tillbaka förslaget om fri hyressättning i nybyggda bostäder: punkt 44 i januariavtalet.

– Vi tycker januariavtalet ska hållas. Ifall statsministern byter fot, då ser vi ingen rimlighet i att ha en statsminister som inte håller sig till ingångna avtal. Om han bryter avtalet då kan han inte sitta kvar. Då är förtroendet förbrukat, säger Réka Tolnai. 

På frågan om Cuf vill att moderpartiet fäller Löfven om regeringen drar tillbaka punkt 44, svarar Réka Tolnai: 

– Om han sviker avtalet ja. 

”Använder riksdagen som en lekstuga”

Réka Tolnai riktar också kritik mot Vänsterpartiets agerande under veckan. 

– Vi har ett avtal som Vänsterpartiet var väldigt medvetna om när de släppte igenom Stefan Löfven efter valet 2018, säger hon.

– Man väljer att skapa en regeringskris och extraval på grund av en fråga som nu ska ut på remiss. Det tycker jag att använda Sveriges riksdag som en lekstuga.

Klockan 10 på måndag avgörs det om regeringen Löfven faller eller inte. Men skulle det bli aktuellt med ett extraval, då menar Cuf att de förberedda.

– Blir det ett extraval, då är vi fullrustade inför valrörelsen, men jag tror inte svenska folket vill ha det, säger hon. 

Luf hoppas på en lösning

Liberalernas ungdomsförbund, Luf, kan till skillnad från Cuf tänka sig en kompromiss i förhandlingen med Vänstern och vill tro på en lösning i regeringsfrågan.

– Det jag skulle se som det absolut bästa och det jag tror många liberaler hoppas på, är att ena det regeringsunderlag han har nu och hitta en utväg i det här läget, säger Luf:s förbundsordförande Romina Pourmokhtari. 

– Jag tror det blir svårt att komma överens om att slopa förslaget helt. Däremot är Stefan Löfven en facklig ledare och har sina sätt att förhandla, säger hon.

Till TT säger Marja Lemne att ett alternativ är att ombilda regeringen och att då locka över Annie Lööf med en ministerpost.

– Det kan vara det priset Löfven får betala för att få dem (Centerpartiet) att dra tillbaka förslaget om marknadshyror, säger hon.

Expressen har sökt Centerpartiet för en kommentar.

Svenskarna om det politiska läget: ”Det är lite rörigt”

På måndag kan statsministern fällas och Sverige kan få ett extraval.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.