Efter DN:s rapportering säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) att regeringen kommer diskutera en eventuell lagändring. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNEfter DN:s rapportering säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) att regeringen kommer diskutera en eventuell lagändring. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter DN:s rapportering säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) att regeringen kommer diskutera en eventuell lagändring. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
CSN:s rättsavdelning säger att de "förstår problemet", men att de även ger studiemedel till kristna konfessionella universitet i USA. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNCSN:s rättsavdelning säger att de "förstår problemet", men att de även ger studiemedel till kristna konfessionella universitet i USA. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
CSN:s rättsavdelning säger att de "förstår problemet", men att de även ger studiemedel till kristna konfessionella universitet i USA. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

CSN finansierar studier vid ultrakonservativt universitet

Publicerad

71 svenskars utbildning vid det ultrakonservativa Medinauniversitetet i Saudiarabien har finansierats av CSN. 

På fem år har över 2,5 miljoner kronor av svenska skattebetalares pengar betalats ut till studenterna – som återvänder till Sverige för att sprida islam, skriver DN.

Nu menar gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) att det kan bli aktuellt med en lagändring. 

Det Islamska universitetet i Medina grundades av det saudiska kungahuset 1961. Universitetet har som huvudsaklig uppgift att sprida islam över världen, uppger den saudiska staten på sin Washingtonambassads hemsida. 

Det skriver Dagens Nyheter, som har tagit del av statistik som visar att 71 svenska studenter har fått CSN för att plugga utomlands på det saudiska universitetet under 2000-talet. 61 av dessa fick studiemedel för att studera religion.

Över 2,5 miljoner har betalats ut

Bara under det senaste läsåret ska 20 svenskar ha fått skattepengar för att studera på skolan.

– Medinauniversitetet är inte ett vetenskapligt lärosäte i vanlig mening. Det är en skola som utbildar missionärer, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, till tidningen.

Totalt ska över 2,5 miljoner kronor ha betalats ut från CSN under de senaste fem åren. Universitetet, där icke-muslimer och kvinnor förbjuds att studera, ska ha uppmuntrat unga män under 25 år att komma till Medina. Den saudiska staten erbjuder i sin tur generösa stipendier för studenternas resor, boende och kurskostnader för att studera på skolan.

Kontrollerar inte universitetets standard

Lars Petersson, chef för Universitets- och högskolerådet, menar att det är omöjligt för Sverige att åka runt och undersöka alla lärosätens standard för att ha rätt till CSN-bidrag. 

– Om lärosätet är statligt erkänt i utbildningslandet, så bedöms det i allmänhet hålla godtagbar standard, säger han till DN.

Uppsalaprofessorn Mohammad Fazlhashemi menar att de svenska studenterna som kommer hem efter sina studier i Medina blir blir missionärer för intolerans. Han uppmanar CSN att sluta stötta universitetet.

"Samma perspektiv som tillämpas av IS"

Även om Saudiarabiens och Medinauniversitetets tar avstånd från terrorgrupper som IS och al-Qaida, menar Mohammad Fazlhashemi att det inte är helt oproblematiskt. 

– Det problematiska är wahhabismens vi-och-dem-tänkande, som är grunden för deras intoleranta världsbild. De stämplar olika grupper av muslimer, både sunniter och shiiter, som avfällingar, förnekare och otrogna. Det är samma perspektiv som tillämpas av IS, säger Mohammad Fazlhashemi till DN.

– Medinauniversitetet är inte ett vetenskapligt lärosäte i vanlig mening, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi.Foto: / SR

Minister kallar till krismöte

Dagens Nyheter har varit i kontakt med CSN:s rättsavdelning, som säger att de "förstår problemet", men att de även ger studiemedel till kristna konfessionella universitet i USA, där man måste vara kristen för att läsa. Att Medinauniversitetet även diskriminerar kvinnor spelar ingen roll för CSN:s beslut, uppger de till tidningen.

Efter DN:s rapportering säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) att regeringen kommer att kalla till sig generaldirektörerna för CSN och Universitets- och högskolerådet för att diskutera en eventuell lagändring, skriver tidningen.

 

Wahhabism/salafism

Wahhabism är en tolkning av sunniislam som fått sitt namn av Muhammad ibn Abd al-Wahhab, en muslimsk förkunnare som levde i det nuvarande Saudiarabien på 1700-talet.

 

al-Wahhab är en av anfäderna till kungahuset Saud som nu styr Saudiarabien, och wahhabismen är i praktiken Saudiarabiens statsreligion. Wahhabismen står för en sträng tolkning av islam som förkastar alla andra tolkningar – i synnerhet shiaislam.

 

Wahhabiter kallar sig ibland hellre för salafister, ett ord som går tillbaka till det arabiska ordet ”salaf”, som betyder förfader. Salafister vill efterlikna profeten Muhammed och de generationer som levde efter honom, på 600-talet. De bär ofta skägg utan mustasch samt korta byxor, eftersom de anser att profeten påbjudit detta.

 

Tankegodset går tillbaka till 1300-talsteologen Ibn Taymiyya – vars skrifter är viktiga i utbildningen vid Islamiska universitetet i Medina. Ibn Taymiyya menade att islam hade besudlats av influenser från grekisk och persisk filosofi och rationell vetenskap.

 

Vägen till den här ”ur-islam” handlar om lydnad och bokstavstro, och att aldrig acceptera det som man ser som avvikelser från islam.

Källa: Nationalencyklopedin, Uppsala universitet, DN

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag