Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

CSN finansierar studier vid ultrakonservativt universitet

Efter DN:s rapportering säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) att regeringen kommer diskutera en eventuell lagändring.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
CSN:s rättsavdelning säger att de "förstår problemet", men att de även ger studiemedel till kristna konfessionella universitet i USA.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

71 svenskars utbildning vid det ultrakonservativa Medinauniversitetet i Saudiarabien har finansierats av CSN. 

På fem år har över 2,5 miljoner kronor av svenska skattebetalares pengar betalats ut till studenterna – som återvänder till Sverige för att sprida islam, skriver DN.

Nu menar gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) att det kan bli aktuellt med en lagändring. 

Det Islamska universitetet i Medina grundades av det saudiska kungahuset 1961. Universitetet har som huvudsaklig uppgift att sprida islam över världen, uppger den saudiska staten på sin Washingtonambassads hemsida. 

Det skriver Dagens Nyheter, som har tagit del av statistik som visar att 71 svenska studenter har fått CSN för att plugga utomlands på det saudiska universitetet under 2000-talet. 61 av dessa fick studiemedel för att studera religion.

Över 2,5 miljoner har betalats ut

Bara under det senaste läsåret ska 20 svenskar ha fått skattepengar för att studera på skolan.

– Medinauniversitetet är inte ett vetenskapligt lärosäte i vanlig mening. Det är en skola som utbildar missionärer, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, till tidningen.

Totalt ska över 2,5 miljoner kronor ha betalats ut från CSN under de senaste fem åren. Universitetet, där icke-muslimer och kvinnor förbjuds att studera, ska ha uppmuntrat unga män under 25 år att komma till Medina. Den saudiska staten erbjuder i sin tur generösa stipendier för studenternas resor, boende och kurskostnader för att studera på skolan.

Kontrollerar inte universitetets standard

Lars Petersson, chef för Universitets- och högskolerådet, menar att det är omöjligt för Sverige att åka runt och undersöka alla lärosätens standard för att ha rätt till CSN-bidrag. 

– Om lärosätet är statligt erkänt i utbildningslandet, så bedöms det i allmänhet hålla godtagbar standard, säger han till DN.

Uppsalaprofessorn Mohammad Fazlhashemi menar att de svenska studenterna som kommer hem efter sina studier i Medina blir blir missionärer för intolerans. Han uppmanar CSN att sluta stötta universitetet.

"Samma perspektiv som tillämpas av IS"

Även om Saudiarabiens och Medinauniversitetets tar avstånd från terrorgrupper som IS och al-Qaida, menar Mohammad Fazlhashemi att det inte är helt oproblematiskt. 

– Det problematiska är wahhabismens vi-och-dem-tänkande, som är grunden för deras intoleranta världsbild. De stämplar olika grupper av muslimer, både sunniter och shiiter, som avfällingar, förnekare och otrogna. Det är samma perspektiv som tillämpas av IS, säger Mohammad Fazlhashemi till DN.

– Medinauniversitetet är inte ett vetenskapligt lärosäte i vanlig mening, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi.
Foto: / SR

Minister kallar till krismöte

Dagens Nyheter har varit i kontakt med CSN:s rättsavdelning, som säger att de "förstår problemet", men att de även ger studiemedel till kristna konfessionella universitet i USA, där man måste vara kristen för att läsa. Att Medinauniversitetet även diskriminerar kvinnor spelar ingen roll för CSN:s beslut, uppger de till tidningen.

Efter DN:s rapportering säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) att regeringen kommer att kalla till sig generaldirektörerna för CSN och Universitets- och högskolerådet för att diskutera en eventuell lagändring, skriver tidningen.


Wahhabism/salafism

Wahhabism är en tolkning av sunniislam som fått sitt namn av Muhammad ibn Abd al-Wahhab, en muslimsk förkunnare som levde i det nuvarande Saudiarabien på 1700-talet.


al-Wahhab är en av anfäderna till kungahuset Saud som nu styr Saudiarabien, och wahhabismen är i praktiken Saudiarabiens statsreligion. Wahhabismen står för en sträng tolkning av islam som förkastar alla andra tolkningar – i synnerhet shiaislam.


Wahhabiter kallar sig ibland hellre för salafister, ett ord som går tillbaka till det arabiska ordet ”salaf”, som betyder förfader. Salafister vill efterlikna profeten Muhammed och de generationer som levde efter honom, på 600-talet. De bär ofta skägg utan mustasch samt korta byxor, eftersom de anser att profeten påbjudit detta.


Tankegodset går tillbaka till 1300-talsteologen Ibn Taymiyya – vars skrifter är viktiga i utbildningen vid Islamiska universitetet i Medina. Ibn Taymiyya menade att islam hade besudlats av influenser från grekisk och persisk filosofi och rationell vetenskap.


Vägen till den här ”ur-islam” handlar om lydnad och bokstavstro, och att aldrig acceptera det som man ser som avvikelser från islam.

Källa: Nationalencyklopedin, Uppsala universitet, DN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.