Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

CSN: Det här gäller i coronatider - vi reder ut

Våren 2020: Högskoleprovet ställs in
Många studenter är oroliga över att studiestödet ska dras inFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många studenter är oroliga över vad som händer med CSN-bidraget i coronatider om universitet och högskolor skulle behöva stänga.
Vi reder ut vad som händer. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

Många har uttryckt en oro kring risken för att CSN-bidraget ska dras tillbaka om skolorna stänger med anledning av coronaviruset. 

Studerar du på högskola, universitet eller gymnasium och funderar kring vad som kan hända med ditt studiestöd? 

Vi ger svaren på vad som gäller. 

Det händer om skolan stänger 

Skulle skolan stänga så kan du vanligtvis fortsätta studera via distansstudier via internet. I sådana fall påverkas inte ditt studiestöd. Kolla med skolan om du kan fortsätta studera även om skolan är stängd. 

Har inte skolan möjlighet att erbjuda alternativ undervisning, så måste du meddela det till CSN. Då har du inte längre rätt till studiestöd, skriver CSN.  

Är du yngre och går på gymnasiet, kan du i vissa fall ha rätt att behålla studiehjälpen även om du inte kan studera. Detta gäller om skolan är stängd under en kortare period. 

Om du skulle bli sjuk 

Om du blir sjuk är det viktigt att du sjukanmäler dig direkt. Studerar du med studiemedel eller studiestartsstöd i Sverige och blir sjuk, ska du anmäla det till Försäkringskassan. Om de godkänner din sjukperiod så får du behålla dina bidrag och lån under sjukperioden. Du får dessutom lägre krav på studieresultat.

Är du yngre och studerar på gymnasiet, så sjukanmäler du dig till skolan. Om du studerar utomlands sjukanmäler du dig till CSN. 

Om du studerar i Sverige och blir satt i karantän

Om det blir omöjligt för dig att studera på grund av att en läkare beslutat om åtgärder enligt smittskyddslagen kan du i vissa fall ha rätt att behålla dina bidrag och lån från CSN. Exempelvis om en läkare beslutar att du ska hållas isolerad, sitta i karantän. Hör i så fall av dig till CSN för att få reda på vad som gäller för dig.

 

Cancersjuka Isabelle, 7, är i riskgruppen för corona

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.