Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C:s partistyrelse samlas – ”rebellen” kan göra Kristersson till statsminister

Kristersson: ”Alla ska veta att det andra alternativet står redo”.
Helena Lindahl.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
C-ledaren Annie Lööf.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets mest kryssade riksdagsledamot efter Annie Lööf – ”rebellen” Helena Lindahl från Västerbotten – kan efter Stefan Löfvens besked på måndagen avgöra vem som blir Sveriges statsminister. 

I januari 2019 röstade hon nej till Stefan Löfven och enligt ett inlägg på Facebook i förra veckan tycks hon luta åt samma sak nu.

– Jag tror inte att Helena Lindahl skulle stödja Stefan Löfven i en ny omröstning, säger Petter Bergner, liberal ledarskribent på Västerbottens-Kuriren.

Enligt uppgifter till Expressen ska Centerpartiets partistyrelse samlas för ett möte i dag. 

Stefan Löfvens (S) besked om att avgå – och därmed lämna över bollen till talmannen – sätter nu extra press på riksdagsledamoten som kan avgöra vem som blir Sveriges näste statsminister: centerpartisten Helena Lindahl. 

Under den 134 dagar långa regeringsbildningen efter valet 2018 röstade hon – till skillnad från övriga centerpartister i riksdagen – nej till den avgörande omröstningen om Stefan Löfven som statsminister. 

– Folk tar för givet att staten levererar tillbaka när man betalar skatt. Och det gör den inte längre på många håll i norra Sverige. Det finns en fundamental orättvisa. Av den anledningen kunde jag bara inte stå och titta på när Stefan Löfven släpptes fram, sa Helena Lindahl i en intervju med Expressen ett par veckor efter voteringen. 

Eftersom Liberalerna denna gång ”bytt sida” och därmed planerar att rösta till Ulf Kristerssons (M) fördel skulle det innebära att han kan bli statsminister om hon röstar likadant som hon gjorde i januari 2019 alternativt avstår att rösta emot M-ledaren. 

Så jämt är det – kan skilja ett mandat

Totalt har riksdagen 349 platser (mandat). För att kunna väljas till statsminister krävs att man inte har en majoritet emot sig, vilket kallas negativ parlamentarism

Som mandatfördelningen i riksdagen ser ut i dag – om alla partier röstar som de aviserat och om vildarna röstar som tidigare partier – skulle det bara skilja ett mandat till Stefan Löfvens fördel. 

De partier som med största sannolikhet skulle rösta för Stefan Löfven är V, S, MP och C – medan L, M, KD och SD skulle rösta för Ulf Kristersson. 

”Politiska partier har blivit mer som PR-byråer”

Än så länge har Helena Lindahl inte lämnat något konkret besked i frågan, men utifrån vad hon skrev i ett inlägg på Facebook i slutet på förra veckan är det inte självklart att hon följer partilinjen (att rösta för Stefan Löfven) denna gång heller:

I dag ser jag inte att den senaste mandatperioden har gett mig skäl att ompröva min uppfattning runt samarbetet med Stefan Löfven. Han har fått sin chans och utfallet har inte varit bra”, skrev hon bland annat. 

I intervjun som Expressen gjorde med Helena Lindahl 2019 sa hon samtidigt att det inte var lätt att gå emot strömmen, eftersom människan rent psykologiskt vill tillhöra en grupp. 

– Politiska partier har blivit lite mer som PR-byråer jämfört med förut. Då var det mer folkrörelse, på gott och ont. Nu blir maktkoncentrationen bara till en allt snävare skara. Det är tråkigt. Mer taktiskt, vilket jag också tror är en av förklaringarna till att färre och färre engagerar sig politiskt.

Petter Bergner, liberal ledarskribent på Västerbottens-Kuriren, tror inte att Helena Lindahl skulle stödja Stefan Löfven i en ny statsministeromröstning.

– Poängen med att gå ut och signalera det på Facebook måste ju vara att partiledningen och Löfven inte kan förvänta sig lojalitet. Det här breda mittenprojektet är ju inte Helena Lindahls projekt och har väl aldrig varit det. Hon står stadigt i en landsbygdsvänlig borgerlighet skulle man kunna säga. 

Distriktsordföranden: ”Stöttar partiledningens position”

När Centerpartiets partiledare Annie Lööf intervjuades i SVT:s ”Agenda” i söndags fick hon just frågan om hur hon ser på Helena Lindahls eventuellt avgörande mandat, men duckade i princip frågan. 

– Vi har högt i tak i vårt parti och vi diskuterar på olika sätt hur Sverige ska få en stabil regering och är det något vi är överens om, även Helena Lindahl, så är det att vi vill ha en bred mittenlösning där varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna får ett inflytande och där vi genomför vår politik. 

Även på regional nivå är det förhållandevis tyst från partiets håll: 

Vi har partistyrelse i dag. Så det kommer nog kommentarer efter det. Jag stöttar partiledningens position”, skriver Centerpartiet i Västerbottens distriktsordförande Mattias Larsson (C), som själv sitter i partistyrelsen, i ett sms. 

Regionens gruppledare Ewa-May Karlsson (C) vill inte heller kommentera saken närmare. 

– Det är ingen diskussion vi haft i distriktet på det sättet utan vi avvaktar och ser vad vi får för besked från partiledningen. Förra gången Helena gjorde det här hade hon förankrat det med partiledningen, så det var liksom ingenting som partiledningen inte kände till. 

Starkt stöd i Västerbotten

När Helena Lindahl kandiderade till riksdagen i valet 2018 gjorde hon det med en slogan som inspirerats av Donald Trump: ”Gör Norrland starkt igen”. Och efter valet stod det inte bara klart att hon fått en plats i riksdagen, utan även att hon blivit den mest personkryssade kandidaten efter partiledaren Annie Lööf. 

Petter Bergners bild är att förtroendet för Helena Lindahl inte förändrats sedan 2018.

– Hon är populär och stark som person här. Och den ställningen är grundad i samma sakfrågor som hon drev redan för fyra år sedan. Så det är inte Helena Lindahl som förändrats. 

Samtidigt är hans bild att distriktsstyrelsen i Västerbotten är partiledningen – alltså Annie Lööf – lojal. 

– Men jag skulle vilja se den som petar ner Helena Lindahl från en riksdagslista. Hon är en sådan kryssad politiker här, så omtyckt och stark, så det i sig är ju ett skydd. 


Magdalena Andersson: L beredda att svika löfte till väljarna

”Kan bli helt beroende av SD”.

Leijonborg om Löfvens beslut: ”Var rätt i detta läge”

Lars Leijonborg om Stefan Löfvens besked att inte utlysa extraval.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.