Ulf Kristersson röstas ned som statsminister

Annie Lööf på väg in i riksdagen under onsdagen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Röstningsresultatet i riksdagen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Ulf Kristersson under presskonferensen.
Ulf Kristersson i riksdagen på onsdagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Annie Lööf vädjade till alliansen i riksdagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Journalister utanför plenisalen på onsdagen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Jimmie Åkesson.
Foto: JESSICA GOW/TT
Jimmie Åkesson (SD) meddelade på tisdagskvällen att partiet kommer att rösta för Ulf Kristersson i onsdagens statsministeromröstning.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Under onsdagen röstade riksdagen ner Ulf Kristersson som statsminister.
Foto: FREDRIK WENNERLUND STELLA PICTURES
Alliansen på valnatten.
Foto: OLLE SPORRONG
Ulf Kristersson innan pressträffen på onsdagen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
1 / 14

Ulf Kristersson har nått kaklet. Allianssprickan var ett faktum när Moderatledaren förlorade omröstningen med 195 nej mot 154 ja. 

– Det är den allvarligaste kris jag varit med om under de år jag varit i politiken, säger Kristersson.

I morgon håller talmannen nya möten med partiledarna – och Andreas Norlén utesluter inte att pröva Stefan Löfven skarpt i riksdagen mot hans vilja.

Socialdemokraterna vill i stället att Annie Lööf ska få sondera.

Ulf Kristersson har bara stöd av 154 riksdagsledamöter från det egna partiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – men det behövdes 175 röster för att han skulle bli statsminister. 

Det kan översättas med att 21 riksdagsledamöter från andra partier behövde bryta mot den egna partilinjen och släppa fram honom genom att aktivt rösta för eller lägga ned sina röster.

Men som väntat skedde det inte.

Ulf Kristersson röstades ned

Moderatledaren förlorade statsministeromröstningen med 195 nej mot 154 ja. Ingen ledamot avstod från att rösta och ingen bröt partilinjen:

C, L, S, MP, och V röstade nej. 

M, KD och SD röstade ja.

– Jag är inte förvånad över resultatet. C och L kunde ha valt att avstå, men de röstade nej till en borgerlig statsminister. Vi noterar det. Och jag tycker det är väldigt synd. Det är en förlorad möjlighet att bilda en ny regering. Jag skulle kunna ha presenterat en ny regering i morgon eller på fredag, säger Ulf Kristersson vid en pressträff efteråt.

Om sprickan i alliansen säger Kristersson:

– Det är den allvarligaste kris jag varit med om under de år jag varit i politiken.

De kommande veckorna prövas alliansens framtid, menar M-ledaren.

LÄS MER: Kristersson röstades ner – det här händer nu

Kristersson gick alltså samma öde till mötes som Stefan Löfven gjorde den 25 september, vid den obligatoriska statsministeromröstningen efter valet.

Då röstade allianspartierna och Sverigedemokraterna likadant. Totalt fick Stefan Löfven 204 nej-röster. 

Utesluter inte att pröva Löfven

Efter omröstningen höll talman Andreas Norlén en pressträff där han berättade att han kallar till nya möten med partiledarna i morgon, torsdag. 

Först efter det ger han ett nytt besked om nästa steg: Antingen blir det en ny sonderingsperson eller en ny statsministeromröstning.

Talmannen utesluter inte att föreslå Stefan Löfven för en ny omröstning i riksdagen – även om det går emot S-ledarens egen vilja.

– Det finns inga formella hinder mot att lägga fram en kandidat som inte vill bli prövad. Utgångspunkten måste vara att varje partiledare är beredd att bli statsminister, säger Norlén.

Löfven säger dock till TT att han inte tänker chansa, och om han föreslås utan politiska förutsättningar blir svaret troligtvis nej. 

– Att göra samma omröstning två gånger är ganska lönlöst. Det behövs andra politiska förutsättningar. Men det är klart att min ambition är att bli Sveriges statsminister, säger han till TT.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman uppger att de nu är redo att släppa fram Annie Lööf som sonderingsperson – något som både Centerledaren och Liberalernas Jan Björklund har efterfrågat.

LÄS MER: Lööfs vittring – spelet om makten i regeringen


Ulf Kristersson i riksdagen på onsdagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Jimmie Åkesson i riksdagen på onsdagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Jimmie Åkesson (SD) meddelade på tisdagskvällen att partiet kommer att rösta för Ulf Kristersson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

De menar att man ännu inte undersökt klart möjligheten att samarbeta med Miljöpartiet.

– Jag står till förfogande för att försöka lösa upp knutar, upprepar Lööf på onsdagen.

Ebba Busch Thor: ”En tung dag för Sverige”

KD-ledaren Ebba Busch Thor uttryckte öppet sitt missnöje med allianskollegorna i C och L efter omröstningen:

– Jag beklagar dagens besked. Det här är en tung dag för Sverige som kunde fått en ny politisk inriktning med en ny regering som vänt på det svåra läge som vi har framförallt inom välfärden.

– Det är klart att det visar ett tungt ansvar nu på Centern och Liberalerna att visa på hur det finns förutsättningar för en alliansregering att tillträda. 

Ebba Busch Thor anklagar Lööf och Björklund för att ha valt fel sida och varnar för att det nu blir en S-regering.

– Jag menar att dagens omröstning var ett vägval. De två vägval som finns har handlat om någon form av alliansregering alternativt byggd på Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Jag har inte sett något annat alternativ.

Jimmie Åkesson: Fått signaler

Att SD röstade ja till Ulf Kristersson kan ”stärka bilden” av ett konservativt block med M, KD och SD, menar Jimmie Åkesson.

– Nu visar alliansen äntligen hur splittrade de är, säger SD-ledaren.

Åkesson har tidigare i veckan sagt att SD har ”fått signaler” om att partiet kan få ett betydande inflytande i en M+KD-regering.

Centerledaren Annie Lööf, som i går offentliggjorde att partiet skulle rösta nej till Ulf Kristersson, reagerade på signalerna som Jimmie Åkesson uppfattat från M och KD: 

– Jag tycker det är sorgligt att de uppfattar sådana signaler.

Inför omröstningen höll Annie Lööf ett tal där hon upprepade att det är ”en sorglig utveckling” att M och KD förlitar sig på SD:s stöd.

Annie Lööf i riksdagen under onsdagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Ebba Busch Thor i riksdagen på onsdagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Annie Lööf och Jan Björklund har i hemlighet arbetat fram en gemensam strategi bakom ryggen på Ulf Kristersson, enligt uppgifter till Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG

Samtidigt vädjade Centerledaren till allianskollegerna att de skulle hitta tillbaka till varandra efter voteringen.

– När denna votering är genomförd är min önskan att vi fyra allianspartier kan hitta tillbaka till varandra och hitta blocköverskridande lösningar där alliansen kan hålla ihop, säger Annie Lööf.

Enligt uppgifter till Expressen har Annie Lööf och Jan Björklund i hemlighet arbetat fram en gemensam strategi – bakom ryggen på Moderatledaren Ulf Kristersson. 

LÄS MER: Lööfs hemliga strategimöte bakom ryggen på M och KD

– Ett av de viktigaste skälen till att vi röstar nej till Kristersson är att talmannen då tvingas ge Annie sonderingsuppdraget, sa i går en centralt placerad uppgiftslämnare i Centerpartiet till Expressen. 

Samtidigt konstaterade en annan källa: 

– Trots att Moderaterna och Kristdemokraterna förnekade detta i valrörelsen har de två partierna uppenbarligen haft som gemensam strategi att gå fram på egen hand utan de två andra allianspartierna. Det är uppseendeväckande och vilseledande mot väljarna.

Liberalernas partiledare Jan Björklund i talarstolen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Ulf Kristersson före omröstningen på onsdagen
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Jimmie Åkesson i riksdagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf om att släppa fram Stefan Löfven

På tisdagskvällen fick Annie Lööf i SVT:s ”Aktuellt” frågan om hon kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Efter att ha fått frågan flera gånger svarar hon:

– Vi ska inte stänga fler dörrar. För min del nu handlar det om att jag har fokus på att bilda en alliansregering och söka stöd över blockgränsen, säger Annie Lööf.

Moderata ungdomsförbundet höll en demonstration utanför riksdagen i samband med onsdagens satsministeromröstning. 

– Vi har tryckt upp en stor banderoll där det står “I Björklunds Sverige bestämmer Löfven”, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa till Aftonbladet. 

Banderollen är vinkning till när Fria moderata studentförbundets hade tryckt upp valaffischerna ”I Folkpartiets Sverige bestämmer Olof Palme” efter regeringsbildningen 1978, där Socialdemokraterna hade lagt ner sina röster och släppt fram Ola Ullsten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.