Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C:s fräcka kupp – använder L-profilen i EU-kampanjfilm

Fredrick Federley och Marit Paulsen fikar i Marit Paulsens kök i Centerpartiets kampanjfilm för EU-valet.

I Demoskops stora partisympatiundersökning inför EU-valet stod det klart att Liberalerna – som hamnade på 3,3 procent och därmed under spärren – kan få en kämpig vår. 

Nu strör Centerpartiet salt i såren och använder Liberalernas kanske mest kända EU-profil någonsin, Marit Paulsen, i Fredrick Federleys (C) kampanj. 

– Det är det som förklarar varför L alltid varit så stora inom EU-valet, säger han. 

Liberalernas tunga profil och mångåriga EU-parlamentariker Marit Paulsen, 79, lämnade EU-parlamentet bara efter ett år denna mandatperiod. Detta på grund av sjukdom. Men nu dyker hon upp i Centerpartiets toppkandidat Fredrick Federleys valkampanj inför EU-valet den 26 maj, kan Expressen berätta. 

Federley och Paulsen i valfilmen. ”För Marit har det där med partier egentligen varit sekundärt. Partierna har varit verktyg för henne att göra det hon vill, sen har hon alltid varit liberal”, säger Fredrick Federley.

Duon, som lärde känna varandra i början på mandatperioden när de båda satt i samma utskott, syns tillsammans i två olika filmer där de bland annat pratar om matsäkerhet och djurskydd i Marit Paulsen kök i Dalarna. 

– Vi förlorade aldrig kontakten och bor inte så långt ifrån varandra i Dalarna. Någon gång på somrarna brukar vi vara där och fika, säger Fredrick Federley. 

Spelade in filmen redan i slutet på sommaren

Och det var just i somras som han frågade henne om hon inte skulle kunna tänka sig att vara med i filmerna. Redan i månadsskiftet augusti/september spelades den in. 

Marit Paulsen

Marit Paulsen har varit en av Liberalernas, dåvarande Folkpartiets, främsta profiler och var vice partiordförande fram till 2007. 

 

1995 valdes hon till ”Årets europé i Sverige” för sitt engagemang i Sveriges EU-inträde och mellan 1999 och 2004 var hon ledamot i EU-parlamentet. 

 

2009 gjorde hon comeback i politiken och partiet kammade då hem tre mandat med 13,58 procent av rösterna, vilket var en ökning på mer än tre procentenheter mot förgående val. 

 

2015 lämnade Marit Paulsen EU-parlamentet av hälsoskäl. 

– Hon är ett sådant stort namn. Du vet, tantaluringen har personkryssat tre mandat själv för några valrörelser sedan. I senaste valet tror jag att hon hade 50 000 fler röster själv än vad hela mitt parti hade. Så stor är hon, säger Fredrick Federley om varför han frågade just henne om att vara med i hans kampanjfilmer. 

Marit Paulsen i valrörelsen 2014. Foto: SVEN LINDWALL

Vad hoppas du på för respons? 

– Det är Marit Paulsen som förklarar varför L alltid varit så stora i EU-valet, mycket större än i de nationella valen. Sen tror ju Liberalerna för att det är för att de säger ja till allt som föreslås läggas på europeisk nivå, men det är Marit Paulsen som drivit de här rösterna och det har tagit rakt igenom alla partier. 

Fredrick Federley, Centerpartiets toppkandidat till EU-valet. Foto: MARTINA HUBER

I februari gick Marit Paulsen ut i medierna och gav sitt stöd till Fredrick Federley i stället för Liberalernas dåvarande toppkandidat Cecilia Wikström. 

Han har övertagit de praktiska jobben jag har gjort och fortsatt med dem, och det är jag mycket glad åt, så han har mitt stöd”, sade hon till Ekot följt av ”jag är ju en fyrkantig tantjävel och kan ärligt inte säga något annattill tidningen Lantbruk

– Det är ändå rätt radikalt om man varit aktiv i ett annat parti och sedan säga att säga att stöttar en kandidat för ett annat parti. Men jag blev ju framför allt oerhört glad, säger Fredrick Federley. 

Även Wikström kan komma att rösta på annat parti

Marit Paulsens uttalanden om stödet till Fredrick Federley fick Cecilia Wikström, som då var Liberalernas toppnamn, att reagera. 

– Jag kan bara beklaga det. Jag känner mig personligen ledsen över det, också å partiets vägnar. Vi behövde inte det här just nu, sa Cecilia Wikström (L) till Ekot.  

Samtidigt sade Wikström själv, efter att hon petats som toppnamn, att hon ”utifrån det läge som är” bibehåller sin valhemlighet just i frågan om hon tänker rösta på det egna partiet i EU-valet. 

– Jag önskar naturligtvis Liberalerna all framgång, men i det här läget så bibehåller jag min valhemlighet, sa hon till Expressen. 

Karin Karlsbro, Liberalernas toppkandidat till EU-valet. Foto: OLLE SPORRONG

Expressen har sökt Liberalernas toppkandidat Karin Karlsbro.