Ted Cruz tvingas nu be om ursäkt till Marco Rubio, efter ett bråk om bibeln. Foto: Jae C. HongTed Cruz tvingas nu be om ursäkt till Marco Rubio, efter ett bråk om bibeln. Foto: Jae C. Hong
Ted Cruz tvingas nu be om ursäkt till Marco Rubio, efter ett bråk om bibeln. Foto: Jae C. Hong
Marco Rubio. Foto: Mark HumphreyMarco Rubio. Foto: Mark Humphrey
Marco Rubio. Foto: Mark Humphrey
Ted Cruz är favorit bland många kristna högerväljare medan Marco Rubio är den som partietablissemanget helst vill se och som spås ha en bättre chans att ena partiet. Foto: Erik S. Lesser / Epa / TtTed Cruz är favorit bland många kristna högerväljare medan Marco Rubio är den som partietablissemanget helst vill se och som spås ha en bättre chans att ena partiet. Foto: Erik S. Lesser / Epa / Tt
Ted Cruz är favorit bland många kristna högerväljare medan Marco Rubio är den som partietablissemanget helst vill se och som spås ha en bättre chans att ena partiet. Foto: Erik S. Lesser / Epa / Tt

Cruz tvingas be Rubio om ursäkt efter bråket

Publicerad

LAS VEGAS. Konkurrensen hårdnar – och därmed fulspelet.

Ted Cruz anklagade i går Marco Rubio för att dissa bibeln.

Problemet var bara att Rubio inte alls dissat bibeln och nu tvingas Cruz sparka sin nära medarbetare.

– Ted Cruz är den störste lögnaren inom politiken, skriver rivalen Donald Trump på Twitter.

Bara ett dygn innan republikanernas nomineringsmöte i Nevada tvingas Ted Cruz, som ligger tvåa i opinionsmätningarna, att be om ursäkt till trean Marco Rubio.

De båda senatorerna har legat jämsides i flera mätningar, både nationellt och i på delstatsnivå. Även när republikanerna i South Carolina gick till val i lördags var det otroligt jämnt innan det till stod klart att det var Marco Rubio som tog hem andraplaceringen med minsta möjliga marginal, 22,5 mot Ted Cruzs 22,3 procent. Vann gjorde Donald Trump med sina 32,5 procent.

Rubio favorit för partietablissemanget

Också i South Carolina är det Donald Trump som ser ut att gå mot en ohotad seger. Den stora frågan är därför vem som kommer sluta tvåa. Upplägget har ökat spänningen rejält mellan Rubio och Cruz. Ted Cruz är favorit bland många kristna högerväljare medan Marco Rubio är den som partietablissemanget helst vill se och som spås ha en bättre chans att ena partiet.

Men nu verkar Ted Cruz medarbetare ha gått ett steg för långt i sina försök att smutskasta rivalen. Cruz nära medarbetare och talesperson Rick Tyler twittrade i söndags ut en video där det påstods att Marco Rubio skulle ha talat förolämpande om bibeln – en riktig dödssynd bland många av de konservativa republikanerna.

 

LÄS ÄVEN: Dragkampen om Jeb Bushs kampanjpengar

 

Tvingades sparka medarbetaren

Ted Cruz säger att hans medarbetare är en ”bra man” och att han raderade sin tweet så fort han fick veta att anklagelserna inte var sanna. Men Rubio var ändå inte sen att anklaga Ted Cruz för att ligga bakom de falska anklagelserna och i ett försök att rentvå sig själv hade Cruz inget annat val än att sparka sin medarbetare.

– Vi är inte en kampanj som kommer ifrågasätta en annan kandidats tro, säger Ted Cruz om beslutet enligt nyhetsbyrån AP.

Donald Trump har kommenterat affären i flera tweets under måndagen.

– Wow, Ted Cruz anklagade felaktigt Marco Rubio för att dissa Bibeln och blev just tvungen att sparka sin kommunikationschef. Fler smutsiga trick!, skriver han bland annat.

I en annan tweet kallar han Ted Cruz för "den största lögnaren i politiken":

 

 

 

 

Även Ohioguvernören och presidentkandidaten John Kasich har hamnat i trubbel. Under ett tal på förmiddagen i dag sa han att en anledning att han blev vald till delstatssenaten var ”alla kvinnor som lämnade köket för att kampanja för honom”.

Kvinnans plats – i köket?

Uttalandet fick många att undra hur det stod till med kvinnosynen och varför han utgick ifrån att kvinnors plats är i köket.

– En kvinnas plats är… var hon än vill att den ska vara, kommenterade Hillary Clinton på Twitter.

 

 

 

 

Kasich tvingades förklara sig och sa då att kvinnor spelat en viktig roll i hans kampanj och lovade att uttrycka sig mer försiktigt i framtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag