Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cristina Stenbeck flyttar till Stockholm

Foto: Sven Lindwall
Hela familjen ska flytta till Stockholm. Foto: Nils Jakobsson

Cristina Stenbeck vill komma närmare sina rötter.

Nu avslöjar Dagens industri att Kinneviks ordförande flyttar till Stockholm med hela sin familj.

– Först och främst är vi entusiastiska över att vår flytt sker i tid till barnens nya skolår, säger Cristina Stenbeck till Di.

Claes Hemberg vid Avanza tror att beslutet är bra för Kinnevik.

– De viktiga nysatsningarna sker i Tyskland. Det är inte alls konstigt att hon väljer att bo i Europa, till och med i Sverige, säger han till Expressen.

Cristina Stenbeck

Cristina Stenbeck är äldsta barn till Jan Stenbeck och Merrill Stenbeck. Efter henne i syskonskaran kommer Hugo Stenbäck, Sophie Stenbäck och den nu avlidne Max Stenbeck. Hon har även en halvbror.

Hon gifte sig år 2005 med Alex Fitzgibbons och de har tillsammans tre döttrar.

Cristina Stenbeck har en examen från George Town University i Washington D. C. Kort efter att hon tagit sin examen dog Jan Stenbeck och hon tog över rodret i Stenbeckssfären.

Den senaste tiden har spekulationerna om att svenska storföretaget Kinnevik höll på att klippa banden till Sverige blivit allt starkare. Anledningen har bland annat varit att företaget placerade dotterbolaget Kinnevik Capital i London samtidigt som koncernens nya vd är baserad i Storbritannien.

Men nu kommer alla de teorierna på skam.

Dagens industris reportrar Jonas Jonsson och Love Strandberg har intervjuat Kinneviks ordförande och storägare Cristina Stenbeck - och för dem avslöjar hon att hon och hennes familj nu planerar att flytta till Stockholm inom de närmaste månaderna.

– Först och främst är vi entusiastiska över att vår flytt sker i tid till barnens nya skolår som börjar i slutet av sommaren. Vår flytt är resultat av ett personligt beslut att tillbringa mer tid i Sverige, att bygga en starkare bas för våra barn att känna sig svenska och börja komma i kontakt med en viktig del av deras arv, säger Cristina Stenbeck till Di.

Hon fortsätter:

– Sverige är ett underbart land som har varit oerhört viktigt för min familj och Kinnevik-gruppen under de tre generationer som vi har byggt upp våra verksamheter.

"Äventyr att komma tillbaka"

Cristina Stenbeck är uppväxt i New York men lever i dag med make Alex Fitzgibbons och tre döttrar i London. Hon tror dock att det svenska samhället är bättre lämpat för att uppfostra barn i, dessutom vill hon att döttrarna ska få en närmare relation till sina svenska rötter.

– För mig är det ett äventyr att komma tillbaka då jag är född och uppvuxen i USA. Jag har inte bott i Sverige sedan jag var student i Lund och jag vet från så många håll att det är ett bra ställe att uppfostra barn till att vara allmänbildade och i vårt fall ha en närmare anknytning till sina rötter och känsla av familjens historia, säger hon till Di.

Det är drygt tolv år sedan Cristina Stenbeck tog över som styrelseordförande för Kinnevik efter att hennes pappa Jan Stenbeck hastigt dog i en hjärtinfarkt. Hon tror inte att flytten till Sverige kommer påverka arbetet nämnvärt.

– Våra verksamheter är globala, så mitt arbete fortsätter att domineras av resor och möten med viktiga intressenter i alla våra länder där vi är engagerade och investerar. Jag kommer att arbeta på ungefär samma sätt som jag alltid har under de senaste tolv åren, men bara från en annan bas, säger Cristina Stenbeck.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, tycker inte flyttbeslutet överraskar.

– Hon vill vara en aktiv ordförande i Kinnevik, och företaget är europeiskt i stora delar. De viktiga nysatsningarna sker i Tyskland. Det är inte alls konstigt att hon väljer att bo i Europa, till och med i Sverige. Det är helt logiskt, säger han till Expressen.

Hittills har Cristina Stenbeck inte varit så tongivande i svenskt näringsliv som person, menar Hemberg.

– Hon är en känd doldis, säger han.

Kinneviks nya satsningar Zalando och Rocket Internet är uppmärksammade men inte lika kända som Kinneviks andra bolag, anser Claes Hemberg.

– Där kanske Cristina kan bli drivande, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!