Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cristina, 28, överfölls av ”nye Hagamannen” – nu släpps han

– Jag vågade inte göra någonting eller åka någonstans själv, säger Cristina om tiden efter överfallet. Foto: Privat
Cristina överfölls i sin trappuppgång. Foto: Privat

”Den nye Hagamannen” dömdes till fem och ett halvt år i fängelse efter att ha attackerat och våldtagit kvinnor under hösten 2013.

I vinter kommer han ha avtjänat sitt straff, och släpps åter på fri fot.

– Det känns fel. Vad säger att han inte kan göra det här igen? säger 28-åriga Cristina, som var ett av hans offer.

Det var en mörk kväll i oktober 2013 som den då 24-åriga Cristina var på väg hem från jobbet. Hon promenerade alltid hem, och när hon kom fram till porten slog hon koden för att komma in i byggnaden.

– Det stod någon bakom mig som såg ut att vilja komma in i samma port, säger Cristina, som i dag hunnit fylla 28, och fortsätter.

– Jag håller upp dörren så han kommer in, men han säger ingenting.

Mannen som går in efter Cristina är mörkt klädd. Cristina hinner gå några steg upp för den halvtrappa som leder till hennes dörr innan hon känner hans händer på sin kropp. Mannen pressar Cristina mot en vägg och börjar ta på hennes bröst och rumpa.

– Det slog mig först inte att han försökte våldta mig, jag var i chock. När jag fattade vad som höll på att hända knuffade jag bort honom och skrek ”vad fan håller du på med”.

”Fanns en lättnad i att bli trodd”

Med stapplande steg gör mannen ett nytt försök att övermanna Cristina, men han verkar drogpåverkad och ofokuserad. När Cristina återigen lyckas fäkta bort mannen ger han upp och flyr.

Det Cristina inte visste då var att mannen som attackerat henne senare skulle kallas ”Den nya Hagamannen”, efter att han våldtagit och attackerat flera unga kvinnor på Kungsholmen i Stockholm under hösten 2013.

 

LÄS MER: ”Nye Hagamannen” dömd till fängelse

 

Den då 23-årige mannen hade redan ett tvåårigt fängelsestraff för våldtäkt bakom sig. Han hade släppts på fri fot i augusti 2013. I oktober samma år överfölls Cristina.

Den 22 december attackerades en kvinna i sitt trapphus precis som Cristina, och släpades sedan blodig ned i ett soprum. I det fallet fullbordades våldtäkten.

När utredare började titta närmre på vad mannen gjort sedan han släpptes ur fängelset syntes ett mönster som kunde kopplas till flera ouppklarade sexbrott på Kungsholmen.

Den 23 januari 2014 greps han av polisen, och kom sedan att omnämnas i flera medier som den ”nye Hagamannen”.

– Vi var flera tjejer som gjort anmälan som passade in på honom. Men det var bara jag och två tjejer till som fick rätt i rättegången. Det kändes väldigt orättvist, även om det fanns en lättnad i att bli trodd, säger Cristina.

Släpps på fri fot

”Den nye Hagamannen” dömdes återigen i maj 2014 till fem och ett halvt år i fängelse för bland annat grov våldtäkt, sexuellt ofredande och misshandel. I vinter kommer han att ha avtjänat sitt straff.

– Det känns fel. Vad säger att han inte kan göra det här igen? Om jag känner mig rädd för att röra mig ute fortfarande kan jag inte ens föreställa mig hur den andra tjejen mår. Jag tänker mer på henne, faktiskt. Nej, fyra år är för kort tid.

 

LÄS MER: Han pekas ut som ”den nye Hagamannen”

 

Cristina säger att hon i dag klarar av att arbeta och studera, och ha en vardag. Hon säger också att hon fortfarande känner sig osäker på platser där det finns för få – eller för många – människor. Men det var värre månaderna efter överfallet.

– Jag vågade inte göra någonting eller åka någonstans själv. Många kanske tycker att nu när han har avtjänat sitt straff förtjänar han att ha ett normalt liv, att vara normal. Men vi som utsatts får inte ha normala liv, varför ska han få det då?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!