Patric Melin blir av med sina assistenter från Försäkringskassen efter att en ny utredning gjorts. "De tar ifrån mig mitt liv", säger han. Foto: Jan Düsing
Patric Melin blir av med sina assistenter från Försäkringskassen efter att en ny utredning gjorts. "De tar ifrån mig mitt liv", säger han. Foto: Jan Düsing

Cp-skadade Patric: "De tar ifrån mig mitt liv"

Publicerad
Uppdaterad
ÅKERSBERGA. Patric Melin, 37, är gravt cp-skadad och har haft personlig assistent 122 timmar i veckan.
Nu kommer Försäkringskassans dom:
- Du har bara 4,45 timmars grundläggande behov i veckan.
Patric är förtvivlad.
- De tar ifrån mig mitt liv, säger han.
Patric Melin i Åkersberga har levt livet, trots sina funktionshinder. Han rider, går på gym, äter ibland på restaurang och jobbar på en kafeteria fyra eftermiddagar i veckan – tack vare sina assistenter.
Vid årsskiftet blev det tvärstopp.
Han hade 122 timmars assistans i veckan. När Patric Melin bad om ytterligare timmar gjorde försäkringskassan en ny utredning. En tjänsteman kom hem till honom och klockade allt som han gjorde med hjälp av den personliga assistenten.
Resultat:
– Du behöver bara fyra timmar och 45 minuters assistans för dina grundläggande behov.

Fick säga upp assistenter

Därmed kvalificerade han sig inte för Försäkringskassans minimum på 20 timmars assistans i veckan – och Patric blev plötsligt av med all sin ersättning som ska gå till assistenterna. Och han var tvungen att säga upp assistenter.
– Det känns för jävligt, det här är inte roligt. Det känns som om jag har fått en kniv i magen. Jag behöver hjälp med att kommunicera, läsa brev, skriva brev, prata i telefon och beställa taxi, säger Patric Melin vars skada gör att han inte kan läsa.
En av hans assistenter, Anne-Lie Eriksson, säger:
– Försäkringskassan har inte tagit i beräkning de saker som Patric behöver. Han behöver hjälp med att sätta på sig kläder, ridkläder, skor, han behöver hjälp att städa och laga mat.

Fem minuter duschhjälp

Exempel: Patric anses bara behöva fem minuters hjälp per dag att duscha.
Försäkringskassans beslut innebär att man i all hast skyfflade över Patric Melin till Österåkers kommun. Kommunen har, enligt lag, skyldighet att tillgodose Patrics behov.
Kommunens beslut:
– Du får ersättning för 67,95 timmars assistans.
Det är alltså en halvering av den gamla assistansen.
– Jag får inte längre möjlighet att leva ett fullgott liv, ett liv som jag har rätt till, säger Patric Melin.
Röster höjs nu från politiskt håll, främst Folkpartiet, för att skriva om lagen för att Sverige ska kunna leva upp till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Bekymrad

Hanna Kauppi, vd för assistansbolaget Särnmark som hjälper Patric Melin, bland annat med att begära omprövning av beslutet, är bekymrad.
– Vi känner till fler situationer som liknar Patrics. Det är en oroväckande trend och mycket bekymmersamt att Försäkringskassan nu allt oftare tycks vilja testa hur snävt man kan bedöma de grundläggande behoven. Att människor med stora hjälpbehov riskerar att exkluderas från rätten till assistansersättning rimmar illa med avsikterna bakom den lagstiftning som ger rätt till personlig assistans.
– Vi kommer att bistå Patric så långt det behövs, även i en eventuell rättslig process. För Patrics skull hoppas vi att Försäkringskassan förstår att ändra sitt beslut redan i en

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag