Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cp-skadade Nis mat tar slut om åtta veckor

12-åriga Nis Beqiri, här tillsammans med en av sina systrar.

I ungefär åtta veckor klarar sig den cp-skadade pojken Nis Beqiri, 12, i Kosovo dit han har utvisats från Sverige.

Efter det tar hans sondmat slut och hans mamma och småsystrar kämpar nu med det svåra läget.

– Jag kan inte beskriva den här situationen med ord, säger hans mamma Besa Musa.

Just nu sitter ensamstående trebarnsmamman Besa Musa i ett litet rum hos sin före detta make i Kosovo. Där kan hon bo tillfälligt efter att hon och hennes barn tvingats att lämna Sverige tidigare i veckan.

Ett av barnen är 12-åriga Nis Beqiri som har en medfödd cp-skada som bland annat gör att han inte kan äta ordentligt, och han är även rullstolsburen.

Besa Musa flydde med sina barn till Filipstad för fyra år sedan. Då var Nis kraftigt undernärd eftersom han inte fått den vård han behövde i Kosovo.

– Han vägde bara 14 kilo, säger Besa Musa.

Hon hade kämpat med att Nis själv skulle äta med munnen, men allt hade resulterat i allt fler förlorade kilon. Nis spasmer gör nämligen att han har svårt att svälja maten.

Klarar sig i åtta veckor

– Doktorn bestämde att man skulle operera in en sond i magen, säger Besa Musa och berättar att hon fått med sig flera doser av näringen från landstinget i Värmland, doserna kan i bästa fall räcka i ungefär åtta veckor i Kosovo.

– Jag vet inte hur det blir sedan. Alla är stressade nu, vi vet inte vad vi ska göra med honom. Innan vi kom hit lovade myndigheterna att det väntade bostad och doktor här i Kosovo, men jag har inte träffat någon doktor eller fått bostad. Min son mår inte bra och mina flickor saknar sina kompisar och sin skola. Jag kan inte beskriva den här situationen med ord, säger hon.

Även hälsoministeriet i Kosovo har bekräftat att det saknas förutsättningar för att behandla Nils i landet, skriver Värmlands Folkblad.

Asylansökan avslogs flera gånger

En bekant till familjen berättar om hur Nis började må allt bättre efter att han kommit till Sverige.

– Han har fått fantastisk behandling och har bland annat kunnat använda sina hårt knutna händer igen, nu kan han peka och visa vad han vill, säger Elsa Wegerif, pensionerad diakon som har känt familjen länge.

År 2011 kom beskedet från migrationsverket: familjen fick avslag på sin asylansökan och trots att de flera gånger ansökte på nytt så blev det hela tiden negativa utgångar.

När Expressen.se ringer migrationsverket på fredagskvällen kan de inte uttala sig om fallet utan hänvisar till sekretess.

Daniel Johansson, enhetschef på förvaltningsprocessenheten på migrationsverket i Göteborg, uttalade sig dock kort till SVT i förra veckan.

– När det finns motstridiga uppgifter som i det här fallet så vill vi naturligtvis kontrollera det.

Kommer inte att leva länge till

Avni Dervishi är statsvetare i Kosovo, han har följt familjens öde och var på plats när de landade i veckan.

– De fick vänta fem timmar på flygplatsen i Pristina eftersom myndigheterna inte ville ta emot honom. Barnläkaren på plats sa att hon inte kunde garantera att pojken får den vård han behöver. Den näring han behöver finns inte i Kosovo. Med andra ord kommer inte pojken att leva länge till om han inte får komma tillbaka till Sverige, säger Avni Dervishi och beskriver läget som svårt för cp-skadade barn i Kosovo.

– Man isolerar dem, de får inte på gatan och får ingen utbildning. De räknas inte som individer. Mamman kan glömma allt som har med jobb eller utbildning att göra, hon är dömd att ta hand om sin son hela tiden, säger han.

Även Handikos, en organisation för rörelsehindrade i Kosovo, bekräftar en liknande bild för SVT:s Värmlandsnytt.

Fallet har blivit uppmärksammat av lokala medier och en namninsamling har startats som bland andra artisten Thomas Di Leva engagerad i .

"Stort Tack! för att ni fortsätter att engagera er och skriver på namninsamlingen. Vi måste hjälpa Nis och familjen att komma tillbaka till ett liv i trygghet och harmoni. Som det är nu så får vi rapporter om att situationen för Nis är kritisk. Så fortsätt att sprida denna namninsamling bland era vänner på Facebook t.ex!" skriver han i en kommentar via Facebook.

Stödgrupp i Filipstad

Några personer kommer att starta en stödgrupp i Filipstad för Nis, hans mamma och småsystrarna Diona, 8, och Elina, 6. Det är bland annat föräldrar till klasskramrater, Svenska kyrkan och även Elsa Wegerif, pensionerad diakon, som engagerar sig.

– Nis var bara skinn och ben när han kom hit, han klarar sig inte utan näringstillförseln. Tre barnläkare i Kosovo har skrivit under att pojken inte kan få tillräcklig hjälp där, säger Elsa Wegerif.

– Det är förskräckligt att Sverige inte kan ställa upp, hemskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.