Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Covidfallen ökar – trots sommar: ”Inte sett tidigare”

Varningen från läkare: ”Du vill inte ha viruset flera gånger”.
Covidfallen ökar nu – trots sommaren.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Statsepidemilogen Anders Linblom.
Foto: Erik Bäckvall / Region Dalarna
Foto: SVEN LINDWALL

Efter en lugn vår har antalet covidsmittade patienter börjat öka igen. 

Denna gång ökar smittspridningen mitt under sommarmånaderna.

– De nya varianterna verkar inte vara lika säsongsberoende, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

Antalet covidsmittade i Sverige fortsätter att öka under sommaren. Trenden syns även i hela Europa. Enligt Folkhälsomyndigheten steg antalet fall förra veckan med runt 40 procent på flera platser i landet. 

– Vi ser en ökning nu och det har vi inte sett tidigare på sommaren, säger statsepidemiolog Anders Lindblom till Göteborgs-Posten.

Den nya varianten BA.5, en undergrupp till omikron, pekas ut som orsaken till ökningen. Enligt flera experter verkar den nya varianten kunna ta sig förbi immunförsvaret och smitta personer som redan varit smittade eller är vaccinerade.

Nu väntas antalet fall fortsätta att öka i samband med att BA.5 tar över. WHO uppger på tisdagen att pandemin inte är ”i närheten” av att vara över. 

Sällberg: Smiter undan antikroppar

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, är inne på samma spår som flera andra experter. Att varianten tar sig runt immunsystemet.

– Den är väldigt smittsam. Den har också förmågan att smita undan antikroppssvaret. Precis efter man är vaccinerat har man ett ganska bra skydd mot att bli smittad även med omikron BA.5, men det klingar av ganska fort, säger Matti Sällberg. 

Han poängterar dock att den tredje och fjärde dosen utgör ett bra skydd mot svår sjukdom.

Att den ökade smittspridningen sker mitt i sommaren tyder dels på att varianten beter sig annorlunda, dels att vi lever annorlunda än tidigare somrar, menar professorn. 

– Det talar för att den har smittsamhet som kan överträffa det att vi är utomhus och lite glesare. Men en viktig faktor är också att vi har varit instänga under en lång tid och har ett behov av att umgås. Det är dessutom en period där folk är ute och reser. Det är flera faktorer som sammanfaller vilket gynnar smittspridningen.

Statsepidemiologen: Bättre läge än grannländerna

Statsepidemiolog Anders Lindblom säger till GP att Sverige nu har ett bättre utgångsläge än andra länder, tack vare att vi ligger före med vaccinering.

– Det ser inte ut som att man blir mer allvarligt sjuk av BA.5 än tidigare varianter. Vi har, jämfört med många andra länder, också gett en fjärde dos till äldre och riskgrupper i april och maj. Tittar man på våra nordiska grannländer diskuterar man om man ska göra det nu, så vi är i ett bättre läge än dem, säger Anders Lindblom till tidningen.

I nuläget bedömer inte Folkhälsomyndigheten att det är aktuellt med nya åtgärder för att stoppa smittan. Däremot följer man smittoläget nära.

Matti Sällberg tror att nya restriktioner skulle kunna bli aktuella, men bara om belastningen på sjukvården blir för hög.

– Det är inte osannolikt att det kan komma, men inte alls lika omfattande restriktioner som vi har haft tidigare. Nu till sommaren borde det vara ganska lugnt. Men det beror helt hur sjukvården påverkas, säger han.

Vädjan efter corona-explosionen: Inför maskkrav inomhus

Omikronvarianterna orsaken till sommarens ökning av covidfall i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.